Premium

Gooise natuur gaat niet op slot, maar wel extra toezicht; ’We vertrouwen erop dat iedereen zich aan de regels houdt’

Gooise natuur gaat niet op slot, maar wel extra toezicht; ’We vertrouwen erop dat iedereen zich aan de regels houdt’
De Gooise natuur gaat niet op slot, maar op drukke plekken is er wel extra toezicht.
© STUDIO KASTERMANS
Hilversum

De natuur in Gooi en Vechtstreek gaat niet op slot. Althans, zo lang de bezoekers zich houden aan de coronaregels. Mocht er toch weer een onverantwoord grote toeloop op bepaalde gebieden ontstaan, kan de voorzitter van de Veiligheidsregio, Pieter Broertjes, besluiten deze gebieden te sluiten.

Juist nu iedereen zoveel tijd binnenhuis doorbrengt, is een wandeling of fietstocht in de natuur een welkome afwisseling. Daarom wil de veiligheidsregio niet op voorhand overgaan tot beperkende maatregelen in de natuur. ,,Wij gaan ervan uit dat iedereen zich aan de regels houdt en inmiddels is doordrongen van de noodzaak daarvan. Daarom willen we de populairste gebieden niet op voorhand al sluiten’’, zo meldt Geke Uninge namens de Veiligheidsregio.

Daarmee bewandelt Gooi & Vechtstreek een andere koers dan de Veiligheidsregio Utrecht. In samenspraak met de Utrechtse organisatie besloot burgemeester Rob Metz van Soest eerder deze week om de parkeergelegenheid in en rond natuurgebieden zeer te beperken.

Extra toezicht

Het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft na de drukte van afgelopen weekend geen beperkende maatregelen genomen. ,,Wij zien dat de bezoekers zich beter bewust zijn van de regels. Inmiddels zijn bij alle natuurgebieden borden geplaatst waarop die regels nog eens worden uitgelegd. In het weekend worden er wel extra boa’s en toezichthouders ingezet. Mochten die signaleren dat het ergens uit de hand loopt dan zal de Veiligheidsregio, waarmee we in nauw contact staan, ingrijpen’’, aldus Ines van Hees van het GNR. Zij roept mensen die de hei opgaan op om echt op de paden te blijven. ,,We zitten midden in het broedseizoen. Wie op de smalle heidepaden uitwijkt voor een passant, kan dat broeden verstoren of nesten vernielen. Dus als je ziet dat het druk is op de hei, ga dan op een andere tijd.’’

Ook Natuurmonumenten doet een beroep op het gezond verstand van bezoekers en sluit zijn natuurgebieden niet af. ,,De natuur is open.’’ Wel wordt geadviseerd om drukke plekken te mijden en op rustige momenten de natuur in te gaan. Andere tips die onder meer via borden bij de natuurgebieden worden gecommuniceerd zijn: Kom met maximaal twee personen (gezinnen uitgezonderd), houd afstand en blijf thuis bij griepverschijnselen.

Toch één afsluiting

Slechts op een plek in het Vechtplassengebied zal dit weekend waarschijnlijk een pad worden afgesloten. Dat betreft het wandelpad over de Kromme Rade langs de Loosdrechtse Plassen. Voor vrijwel alle andere fiets- en wandelpaden in het Vechtplassengebied geldt dat zij smal zijn en dus niet berekend op drukte. Deze paden mijden lijkt daarom verstandig. Datzelfde geldt voor twee andere druk bezochte terreinen van Natuurmonumenten in de regio: de ’s-Gravelandse buitenplaatsen en het Naardermeer.