Hulp voor Hilversumse ondernemer: uitstel van betaling en supermarkten langer open

Hulp voor Hilversumse ondernemer: uitstel van betaling en supermarkten langer open
Hilversum

De gemeente Hilversum heeft lokale maatregelen genomen om Hilversumse ondernemers en organisatie extra steun te bieden tijdens de coronacrisis. Deze regelingen komen bovenop de maatregelen die de Rijksoverheid al eerder had ingesteld, zoals de verlaging van de invorderingsrente.

De eerste maatregel is dat de gemeente soepeler om zal gaan met lokale belastingen zoals de ozb. Tot 1 juli zullen er geen aanmaningen en postdwangbevelen de deur uit gaan. Ook zullen deurwaarders binnenblijven. Er kan verzoek worden ingediend voor versoepelde betalingsregelingen. Datzelfde geldt voor de huurbetalingen van bedrijven die in een gemeentelijk pand zitten. Zij kunnen een betalingsregeling treffen.

Supermarkten meer open

Daarnaast zal de precariobelasting naar beneden gaan. Horecaondernemers en winkeliers betalen nu voor terrassen en uitstallingen. Maar daar mag geen gebruik van worden gemaakt, daarom wordt er een raadsvoorstel gemaakt waarbij verlaging wordt voorgesteld.

Om bezoek te spreiden mogen supermarkten ook op zondag tussen 9.00 en 12.00 uur hun deuren openen in Hilversum. Daardoor gaat de gemeente wat soepeler om met de venstertijden en laad- en lostijden, zodat de supermarkten ook op tijd bevoorraad kunnen worden.

Financiële steun

Ondernemersorganisaties en gebiedsorganisaties kunnen hun jaarplannen veel gevallen niet volledig waarmaken, zo meent het college. Daarom gaan burgemeester en wethouders kijken welke activiteiten wel ondernomen kunnen worden en krijgen ’mooie initiatieven’ waar mogelijk financiële steun. Ook het Stadsfonds en BIZ Gijsbrecht krijgen hulp. De gemeente gaat zich garant stellen voor hun jaarbudget.

De maatregelen zijn volgens het college van b en w nodig om de lokale economie draaiende te houden en banen te beschermen. Meer maatregelen worden niet uitgesloten.

Stap verder

„Door regelmatig en goed samen te werken en te luisteren zijn we met de ondernemersorganisaties er heel snel uitgekomen wat we als gemeente nog meer voor de ondernemers kunnen betekenen”, zo vertelt wethouder Arno Scheepers (economie). „De gemeente had al meteen maatregelen ingevoerd om het ondernemers makkelijker te maken. Met deze maatregelen zetten we een stap verder”.

Ondernemersloket

Daarnaast is er voor alle ondernemers uit de regio Gooi en Vechtstreek een Regionaal Ondernemersloket opgestart. Daar kunnen ondernemers en zzp’ers terecht met alle vragen die zij hebben over de coronamaatregelen en de gevolgen voor henzelf. Via het loket is persoonlijk advies mogelijk.

Net binnen