Premium

Hotel De Witte Bergen vangt coronapatiënten op: Snel schakelen, voor totale isolatie

Eemnes

Hotel De Witte Bergen in Eemnes krijgt vanaf woensdag een vleugel om mensen met corona geïsoleerd te verplegen. Een drietal thuiszorgorganisaties heeft dat dinsdag in sneltreinvaart met hotelketen Van der Valk geregeld.

In eerste instantie twaalf kamers komen beschikbaar voor de opvang van mensen uit de regio Gooi en Vechtstreek. Het zal in de praktijk gaan om (vaak hoogbejaarde) ouderen die besmet zijn, al dan niet met hun partner. Thuiszorgorganisaties ISZA, Vitaal Thuiszorg en Intermedicare bieden hulp en steun in de vorm van 12- of 24-uurszorg. Het gaat om patiënten die thuis niet makkelijk te verplegen zijn en lastig geïsoleerd kunnen worden.

Volle isolatie

,,Ze komen hier in volle isolatie” aldus Esther Hoekzema van Vitaal Thuiszorg. Op deze manier kunnen we ter plekke en snel schakelen. Als het nodig is het hele etmaal lang, wat echt heel mooi is in moeilijke situaties als deze.

De drie ondernemers hebben zelf De Witte Bergen benaderd voor het plan. Het voorstel was een vleugel beschikbaar te stellen. Het hotel langs de A1 heeft amper gasten en kan op deze manier toch wat verdienen. ,,We hebben afgesproken dat we de daadwerkelijk gemaakte kosten vergoed krijgen”, meldt woordvoerder Vincent van Leeuwen van Van der Valk, die wijst op de ’maatschappelijke rol in tijden als deze’.

Onder druk

Dat onder druk alles vloeibaar wordt, blijkt uit de snelle manier waarop de financiering geregeld is. De declaraties van het hotel kunnen rechtstreeks bij het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport worden ingediend, zo is dinsdagmorgen slagvaardig besloten. ,,Wij kunnen cliënten plaatsen en de benodigde zorg leveren”, aldus Hoekzema.

Grote behoefte

Aan deze vorm van opvang is volgens haar grote behoefte om zo de ziekenhuizen te ontlasten. ,,Zorginstellingen zoals Amaris en Vivium hebben zelf vleugels ingericht voor bewoners met corona, wij hebben nu een plek als hier in De Witte Bergen.”

De drie thuiszorginstanties startten afgelopen vrijdag als een van de eersten in het land met een speciale thuiszorgteam: Een kleine mobiele unit die langsgaat bij mensen met corona en indien nodig halve of hele etmalen zorg verleent, maar wel met de hoogste mate van bescherming. Dus met pakken en mondmaskers.

Net binnen