Johanneskerk Laren in de steigers: eerste stapje renovatie

Johanneskerk Laren in de steigers: eerste stapje renovatie
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Laren

Dinsdag halverwege de middag. Het onderste deel van de steigers rond de Johanneskerk in Laren staat. Het is het eerste voorbereidende stapje voor de renovatie van het bijna vijfhonderd jaar oude godshuis.

Werknemers van aannemer De Heeren Bouwmeester uit Woerden begonnen dinsdagochtend aan de klus. Donderdag wordt het zogeheten bouwbord bij de kerk geplaatst. De gebruikelijke onthulling daarvan wordt overgeslagen in verband met de coronacrisis: een flinke groep mensen op een kluitje bij elkaar kan immers de bedoeling niet zijn.

De werkzaamheden kunnen ondanks de crisis beginnen op voorwaarde dat de werklui zich houden aan de inmiddels gebruikelijke regels: anderhalve meter afstand (ook bij de schaft), eigen lunch meenemen, enzovoort.

Opdracht tot renovatie van de buitenkant van de kerk is gegeven door de Protestantse Gemeente Laren-Eemnes (PGLE) en de gemeente Laren. Die laatste is eigenaar van de toren, de PGLE van het schip van de kerk. Voor het opknappen van het exterieur is drie ton bijeengebracht. Om ook het interieur te kunnen opknappen is de Stichting Vrienden van de Johanneskerk 500 bezig geld in te zamelen. Volgend jaar bestaat de kerk vijfhonderd jaar.

Net binnen