Premium

Het spel is begonnen. Barcelona meldt zich bij Ajax voor André Onana. Amsterdammers willen keeper houden. Doelman hoopt op droomtransfer

Het spel is begonnen. Barcelona meldt zich bij Ajax voor André Onana. Amsterdammers willen keeper houden. Doelman hoopt op droomtransfer
André Onana.
© Foto Matty van WIJNBERGEN
Amsterdam

Enkele dagen na het beëindigen van de eredivisie is het pokerspel om André Onana (24) begonnen. FC Barcelona meldde zich via Onana’s zaakwaarnemer Albert Botines officieel voor de keeper. Maar directeur voetbalzaken Marc Overmars wil de man uit Kameroen nog niet kwijt en probeert hem ondanks de vertrekwens van de speler te verleiden nog minimaal één jaar langer te blijven.

De Spaanse spelersmakelaar Botines is kind aan huis bij FC Barcelona en ging met een opdracht van de Catalaanse grootmacht op pad. Dat de coronacrisis er in Spanje financieel flink heeft ingehakt en Barça mede door de huidige onzekerheid niet de hoofdprijs voor transfers kan of wil betalen, bleek uit het voorstel tot een deal met gesloten beurzen.

In ruil voor Onana zou Overmars de geroutineerde Braziliaanse (reserve)keeper Neto (30), de talentvolle middenvelder Riqui Puig (20) én Alex Collado (21) of Carles Aleña (22) kunnen inlijven.

Nee

De directeur voetbalzaken van Ajax verkocht zijn oude club vooralsnog echter ’nee’. Los van het feit of de ingebrachte spelers een overstap naar Amsterdam zelf zien zitten, wil Overmars Onana gewoon behouden en minstens nog één seizoen aan zijn (tot de zomer van 2022 lopende) contract houden.

De keeper is met de risicovolle speelwijze van Erik ten Hag van levensbelang en pakte afgelopen seizoen zowel nationaal als internationaal veel punten.

Overmars zei tegen FC Barcelona alleen over een transfer te willen nadenken als er een fors bedrag op tafel komt voor de speler die in januari 2015 voor een opleidingsvergoeding van 300 duizend euro de omgekeerde weg bewandelde.

Afscheid

Hoewel Onana staat te springen om zijn droomtransfer te maken en hij op zijn social-mediakanalen al afscheid leek te nemen van de Ajax-fans, lijken Overmars’ kansen dat Onana ook volgend jaar bij Ajax speelt redelijk groot. Door de coronacrisis weet niemand hoe de (voetbal)wereld er over een paar maanden uitziet, de grote clubs lopen – net als Ajax overigens – financieel harde klappen op en daardoor lijkt het vooralsnog voorzichtigheid troef op de transfermarkt.

Chelsea, Tottenham Hotspur, Paris Saint-Germain, AC Milan en Borussia Dortmund maakten hun verregaande interesse kenbaar bij het management van Onana. Maar Chelsea besloot op zeker te spelen en toch nog een jaar door te gaan met Kepa Arrizabalaga en Tottenham Hotspur lijkt hetzelfde te doen met Hugo Lloris. AC Milan wil pas naar Onana doorschakelen als PSG werk maakt van AC Milan-keeper Gianluigi Donnarumma, terwijl de Fransen weer wikken en wegen tussen Donnarumma en Onana.

Daardoor lijkt Dortmund, waar de Zwitser Roman Bürki onder de lat staat, naast FC Barcelona het meest concreet. Overmars hoopt dat de coronacrisis ervoor zorgt dat de Duitsers en Spanjaarden niet doorpakken.

Lastige spagaat

Gebeurt dat wel en blijft Onana bij zijn voornemen om de deur achter zich dicht te trekken, dan kan Ajax in een lastige spagaat terechtkomen. De directie deed Onana en Botines eerder de toezegging te zullen meewerken aan een transfer als de juiste prijs wordt betaald. Aanvankelijk werd die op veertig tot vijftig miljoen euro bepaald. Maar inmiddels klinkt dertig miljoen euro als realistischere prijs.

Overmars kan voorlopig achteroverleunen en wacht de ontwikkelingen af. Dat FC Barcelona de gesprekken met eerste doelman Marc-André ter Stegen voorlopig op een laag pitje heeft gezet – de Duitser zou na Lionel Messi het meeste willen gaan verdienen, circa 15 miljoen euro – zou de sneeuwbal weleens in gang kunnen brengen.

Buitelen Barça, Borussia Dortmund en PSG uiteindelijk over elkaar heen, dan kan de prijs omhoogschieten. Een jaartje wachten, kan voor Onana voordelig zijn, omdat Chelsea en Spurs dan ongetwijfeld ook in de ring komen. Overmars hoopt op dat laatste scenario.

Net binnen