Torenhof in Blaricum viert Oranjefeestje op anderhalve meter; exclusief thuisoptreden Paul de Leeuw en Simone Kleinsma

De Leeuw en Kleinsma weten hoe je een feestje bouwt op anderhalve meter.© STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARK

Mirjam van Twisk
Blaricum

Het zijn verdrietige tijden, zeker voor bewoners van tehuizen. Maar voor de bewoners van de Torenhof in Blaricum was op Koningsdag alles even anders. Terwijl heel Nederland zijn chagrijn over het afgelaste Oranje-activiteiten verbeet, werd op de stoep van de Torenhof gefeest, gelachen, gedanst en gezongen onder leiding van Simone Kleinsma en Paul de Leeuw.

Met zulke plaatsgenoten bof je maar, als Torenhofbewoner. Kleinsma en De Leeuw zijn immers niet de minsten. En zij waren direct te porren toen hen door Music Connects namens de nationale Oranjebond en Ali B. werd gevraagd op te treden voor de bewoners van een tehuis in hun eigen woonplaats. Eenzelfde verzoek kregen artiesten in 39 andere plaatsen in Nederland. Al die optredens werden live gestreamd op Koningsdagthuis.nl.

Volgens de regels

In het Gooi waren dat alleen Blaricum en Bussum. In die laatste plaats trad waar Glenn Faria op voor de bewoners van Godelinde. Omdat Blaricum maar een verpleeghuis telt was snel duidelijk dat De Torenhof in de prijzen viel. Dus regelde burgemeester Joan de Zwart een vergunning en zag handhaving erop toe dat alles volgens de RIVM-regels verliep.

Optreden Paul de Leeuw en Simone Kleinsma bij De Torenhof.© STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS

Het prachtige weer werkte mee. De meeste bewoners zaten ruim voor het verrassingsoptreden om drie uur begon al lekker buiten in het zonnetje langs de gevel van het gebouw, eerste rang voor het optreden dat plaatsvond op het plein voor de Torenhof. Een enkeling volgde het feest vanaf het eigen balkon.

Feestje op anderhalve meter

De twee Blaricumse artiesten weten hoe zij een feestje moeten bouwen, óók op anderhalve meter. De Torenhof zorgde met veel oranje ballonnen en vlaggetjes voor een vrolijke aankleding, terwijl de bewoners zelf zich met oranje hoedjes, shirts en sjaals ook niet onbetuigd lieten. In die feestelijke ambiance vertolkten De Leeuw en Kleinsma samen vier nummers, waarbij de voetjes al snel van de vloer gingen. Er werd meegeklapt en meegedeind. Kortom, een kort maar onvergetelijk Koningsdagfeestje voor de bewoners.

De voetjes gingen al snel van de vloer.© STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARKS

Als het tweetal klaar is, zijn er bloemen voor hen en een oranjebittertje voor alle aanwezigen. Mevrouw Cozijnzen, een van de bewoners, zit nog na te genieten. Ze vond het ,,enig’’, vertelt ze. ,,En te zien aan de reacties denk ik dat al die andere grijze koppies het ook leuk vonden. Alleen jammer dat het zo kort duurde.’’

Net binnen