Premium

Nieuw album van de 3JS: ’Het is klaar, het moet eruit’ [video]

Nieuw album van de 3JS: ’Het is klaar, het moet eruit’ [video]
De 3JS.
© Foto Arno Stevens
Volendam

De 3JS maakten van ’De aard van het beest’ een optimistisch album. Vooral om er de moed in te houden toen ze in een dipje zaten. Maar nu valt ’t zowaar op zijn plek, ziet zanger Jan Dulles, nu mensen een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Crisis of niet, de Volendammers brengen het album gewoon uit. „Waarvoor zou je het uitstellen?”, zegt Dulles. „Het is klaar, het moet eruit, wij willen er vanaf en iedereen moet het hebben.”

De positieve stemming op de plaat heeft veel te maken met het vertrek van bandlid Jan de Witte die begin vorig jaar besloot een eigen muzikale carrière na te jagen. Ze zouden net beginnen aan een nieuw album en de overige J’s, Jan Dulles en Jaap Kwakman, trokken zich terug op Texel om liedjes te schrijven. Met een zwaar gemoed, dat wel. Van de weeromstuit besloten ze dat het louter positieve liedjes moesten worden.

Jan Dulles: „Het vertrek van Jan hadden we wel zien aankomen, hij wilde voor zijn eigen muziek gaan. Dat was een domper, maar we begrepen het. Als iemand zijn hart volgt, zoals wij deden in 2006 toen we kozen voor Nederlandstalige muziek, kun je dat alleen maar toejuichen.”

Van Texel kwamen ze terug met vier positief gestemde nummers. „Die lijn hebben we doorgetrokken en het resultaat is het meest positieve album dat we ooit hebben geschreven. Ik heb het idee dat dat nu goed uitkomt, er is behoefte aan.”

Een nieuwe derde man was trouwens snel gevonden in de persoon van Robin Küller. Want het moet met drie.

„We heten de 3JS en dat willen we zo houden. ’t Is net als met een boot, van een naamsverandering komt alleen maar stront. En we wilden er een Volendammer bij, puur omdat we vanuit hier opereren. We kunnen binnen een minuut in de studio zijn, dat zijn we gewend. Robin was de enige die ons kon helpen. Men zegt wel dat in Volendam iedereen kan zingen en gitaarspelen, maar dat is dus niet zo. Robin is een heel goede gitarist met een bijzondere zangstem.”

Het eerste nummer waaraan Robin meeschreef, ’De toekomst’, werd afgelopen najaar meteen de grootste hit van de 3JS. Dat nummer, de opener van het album, zet de toon met een dikke knipoog naar het geluid van de jaren tachtig.

Dulles: „Je hoort die sound weer veel op de radio. In de jaren tachtig is fantastische muziek gemaakt, vette producties zoals die van Talk Talk, David Bowie en The Cure. Dat is weer helemaal terug.”

Over een stilistische richting hebben ze het nooit, zegt Dulles. „Dat ontstaat. Op dit album staan twaalf totaal verschillende liedjes. Als er eentje wat traditioneel aandoet proberen we het door de productie naar deze tijd te trekken, iets wat we vroeger niet deden. Bij ieder nieuw album is er weer zoveel nieuwe apparatuur op de markt. Wij maken daar gretig gebruik van. Voor Jaap is dat zijn grootste vermaak in de studio.”

Ongedwongenheid

Daarin staat het album ver af van de eersteling, ’Watermensen’ uit 2006, dat folky en akoestisch was. Toch maakt Dulles de vergelijking met die plaat. „Vanwege de ongedwongenheid. Toen hadden we alle tijd. Die hebben we nu weer genomen. En in zijn positieve karakter lijkt deze plaat het meest op ’Watermensen’. Alleen dachten we er toen niet over na, die liedjes waren vanzelf opgewekt en romantisch.”

Nu gaf je jezelf de opdracht positief te schrijven. Is dat niet geforceerd?

„Nee, want het begin met het tempo van een liedje, de melodie, het akkoordenschema. Zijn die positief dan schrijf ik automatisch teksten die daarbij passen.”

Evengoed ga je zware onderwerpen niet uit de weg.

„Maar ik geef er een positieve draai aan. ’Denk dan aan mij’, gaat over een kennis die de spierziekte ALS heeft. Hij kan alleen nog typen met zijn ogen, maar blijft bewonderenswaardig positief. Het liedje zegt: herinner je mij zoals ik op mijn best was. De tekst is beetje in de stijl van de Ierse folk. Daar wordt vaak over de dood geschreven, maar op een vrolijke manier. Ze geloven in het hiernamaals, de dood hoort erbij, daar moeten we niet om treuren.”

Voor Dulles heeft het liedje ’De brug’ een speciaal plekje, omdat het geschreven is met Jaap de Witte, die de eerste jaren bij de groep zat. „Hij is met pensioen maar denkt nog steeds na over teksten en muziek. ’De brug’, een nostalgisch liefdesverhaal, is typisch voor hem. Jaap kan heel positief schrijven over de liefde. Bij mij komen vaak ook de donkere kanten even voorbij, het melancholieke gaat mij makkelijker af. Maar als het een vrolijke melodie en een lekker tempo inzit, kan je er rustig een beetje somberheid ingooien, dan is het nog een gezellig lied.”

En de titel, ’De aard van het beest’?

„Die kom je tegen in alles wat je doet. Zo zijn Jaap Kwakman en ik tegenpolen, als we liedjes schrijven botst het voortdurend - op een vriendelijke manier. Die dynamiek hebben we nodig, er komen mooie dingen uit voort. En mijn aard schemert altijd door de teksten. Ik probeer het zo algemeen mogelijk te maken, maar wie mij wil leren kennen hoeft alleen naar de liedjes te luisteren.”

3JS: ’De aard van het beest’. Release 15 mei. De presentatie van het album is donderdagavond. Via een livestream op het YouTube-kanaal van 3JS en via L.O.V.E - Lokale Omroep Volendam Edam is de release party te volgen van 18:30 tot 20:30 uur. De 3JS spelen alle nummers van het nieuwe album. Daarnaast geven Nick & Simon een optreden.