Premium

Zijn we nog veilig in de buurt van onze huisdieren, nu blijkt dat honden en katten ook corona kunnen hebben? Houd toch maar afstand van een kat met een kuchje, zegt de expert

Zijn we nog veilig in de buurt van onze huisdieren, nu blijkt dat honden en katten ook corona kunnen hebben? Houd toch maar afstand van een kat met een kuchje, zegt de expert
© Archieffoto

Nu covid-19 niet alleen is vastgesteld bij mensen en nertsen, maar ook bij katten en honden, rijst de vraag of we nog wel veilig zijn in de buurt van onze huisdieren. Journaliste Astrid Witte (Texel) vraagt het na bij professor Wim van der Poel.

„Het coronavirus is waarschijnlijk bij de nertsen terechtgekomen via een van de verzorgers”, vertelt Wim van der Poel, professor of Emerging and Zoonotic Viruses aan Wageningen University. Via Wageningen BioVeterinary Research (WUR) doet hij onderzoek naar onder andere bedreigende virusziekten bij dieren en via voedsel overdraagbare virussen. „Er waren op de nertsbedrijven diverse personen die verschijnselen hadden van covid-19. De nertsen hebben toen ook elkaar besmet.”

De drie katten die antistoffen hebben ontwikkeld tegen covid-19, waarmee aangetoond is dat ze besmet zijn geraakt met het virus, werden bij een nertsenbedrijf gehouden. „Of de katten besmet zijn door nertsen of mensen weten we niet. Het ging voor een deel om katten die niet in contact komen met mensen. Het kan ook zijn dat de katten elkaar onderling weer besmet hebben.”

Ook meldde de overheid dat er antistoffen zijn aangetoond bij een Nederlandse hond. „In het gezin van de hond waren mensen met covid-19, dus waarschijnlijk is de hond daardoor besmet geraakt.”

Pest

Dat covid-19 net als bijvoorbeeld ebola en de pest een zoönose is – een ziekte die van dieren op mensen kan worden overgebracht – is intussen wel duidelijk. Uit cijfers blijkt dat tot wel 75 procent van nieuwe ziektes die mensen treffen, afkomstig is van dieren en dit zal volgens van der Poel niet snel veranderen. Er zijn wereldwijd meer dan 150 zoönosen bekend, waarvan er dertien wel 2,2 miljoen dodelijke slachtoffers per jaar maken, zoals tuberculose, hepatitis E en Q-koorts. Maar er bestaan ook zoönosen waarbij virussen andersom worden overgedragen, dus van mens op dier. Dit noemen we anthropozoönosen. Of covid-19 een anthropozoönose is, is nog niet duidelijk en dit wordt onder andere door WUR nader onderzocht.

Risico klein

Maar moeten we ons nu zorgen maken over besmetting via Minoes of Fikkie? Anderhalve meter afstand houden is bij een rondspringende huistijger natuurlijk moeilijk.

Van der Poel: „Het risico op besmetting door een hond of kat is klein omdat er nog geen infecties bekend zijn van huisdier op mens. Maar we raden toch aan om afstand te houden wanneer het dier ademhalingsproblemen vertoont. Ook loslopende katten kunnen in dat geval beter binnen blijven. Daarnaast is ons advies voor mensen die verschijnselen hebben van het coronavirus om afstand te houden van huisdieren.’’