Toen er op 20 mei nog wél gesport werd: ’Dit is shit!’, zegt Tom Dumoulin in stressvolle week in de Giro [video]

In de roze trui wint Dumoulin op 20 mei de veertiende etappe. Hij staat comfortabel op de eerste plaats in het algemeen klassement.
© Foto AFP/Luk Benies

In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 20 mei 2017, Tom Dumoulin wint bergop in de roze trui.

„Het wordt een stressvol weekje, maar later ga ik er hopelijk met heel veel genoegdoening op terugkijken.”

Aldus Tom Dumoulin voor de slotweek van de Ronde van Italië in 2017. Hij heeft zojuist op fraaie wijze de veertiende etappe, met aankomst bergop, gewonnen. In de roze trui nota bene, want vier dagen eerder heeft hij de leiding in het algemeen klassement gepakt.

Hij staat er dus goed voor, maar hij is op zijn hoede. En terecht. Van zijn voorspelling dat het een stressvol weekje wordt is geen woord gelogen. Het wordt een week die bol staat van de hachelijke momenten waarop Dumoulin de eindzege lijkt te verspelen.

(tekst gaat verder na de foto)

Dumoulin aan de leiding, op weg naar zijn zege.
© Foto AFP/Luk Benies

In een van de bergetappes denkt Dumoulin slim te zijn door de koers ’stil te leggen’ op het moment dat zijn concurrent Nairo Quintana door een val ietsje achterop is geraakt. Quintana en Vincenzo Nibali, de andere favoriet, vinden het hooghartig gedrag van de rozetruidrager.

In de koninginnenrit verliest Dumoulin veel tijd doordat hij op dertig kilometer van de finish opeens afremt en de berm opzoekt. Zijn darmen spelen op. Het shirt gaat uit, de broek naar beneden en hij doet zijn behoefte.

Van zijn voorsprong in het algemeen klassement blijft weinig over. „Ik was niet minder dan de anderen. Ik verlies alleen maar tijd door dit probleem. Dit is shit!” Onderzoek van de ploeg wijst later uit dat hij vooral op hoogte sneller last krijgt van zijn darmen.

Aflevering van gisteren: Formule 1-coureur Olivier Panis heeft in de chaos van Monaco de dag van zijn leven

Intussen hebben Quintana en Nibali het in de slotweek op een akkoordje gegooid. Samen proberen ze Dumoulin uit het roze te rijden. Dumoulin zegt te hopen dat ze van het podium worden gereden. Het tweetal is woedend. „Dumoulin moet zich niet als een meneertje gaan gedragen”, reageert Nibali.

Twee dagen voor het einde raakt Dumoulin de roze trui kwijt door een beginnersfout. Hij zit achterin het peloton te keuvelen als voorin de concurrenten gas geven. Het breekt. Hij zit in de tweede groep. Hij komt nog wel terug, maar moet die inspanning op de slotklim bekopen. „Ik ben blij dat Mollema en Kruijswijk er zaten. Als hun ploegen niet hadden gereden, was mijn verlies veel groter geweest.”

Nu blijft het verlies beperkt. Twee dagen later wordt Dumoulin tweede in de afsluitende tijdrit, achter landgenoot Jos van Emden. Dumoulin maakt op zijn concurrenten zoveel tijd goed dat hij de leiding in het algemeen klassement terug pakt en zo de eerste Nederlandse winnaar van de Ronde van Italië is.

Op het podium tussen de rondemissen.
© Foto AFP/Luk Benies

Net binnen