Premium

Edwin van Keulen, boa Plassenschap, ziet dat mensen afstand houden: ’Dit valt mij allesbehalve tegen’

Edwin van Keulen, boa Plassenschap, ziet dat mensen afstand houden: ’Dit valt mij allesbehalve tegen’
Boa Edwin van Keulen is iedere dag te vinden bij de Plassen, weer of geen weer.
© foto’s Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Loosdrecht

Het is nog voordat de gemeente Wijdemeren oproept om vooral niet naar de plassen te komen, dat boa Edwin van Keulen van het Plassenschap laat weten blij te zijn dat mensen hun ruimte pakken op en rond het water. Hij ziet dat de strandjes vol zijn, maar de meesten zich wel aan de regels houden. „Dit valt mij allesbehalve tegen”.

Van Keulen is Buitengewoon Opsporingsambtenaar (boa) en toezichthouder bij het Plassenschap. Weer of geen weer, hij controleert of bezoekers op het water en de natuurgebieden zich wel aan de regels houden. Ook donderdag is hij druk in de weer. Van Keulen is een van de deelnemers aan een grote actie op de plassen. Samen met onder meer de politie, brandweer en handhavers van gemeenten wordt er gekeken of er wel aan de coronamaatregelen wordt voldaan door mensen op en naast het water. Andere aandachtspunten zijn afval en het milieu.

Boetes

Van Keulen richt zich deze zonnige Hemelvaartsdag vooral op de snelheid op het water. Volgens de regels mogen er alleen in het geval van gezinsleden meer dan twee personen op een boot aanwezig zijn. In de praktijk blijkt dit lastig te controleren. Bijna iedere boot is druk bevolkt. En dus is het vooral uitkijken naar iemand die over het water scheurt. Na een paar minuten is het al raak. Van Keulen geeft een dot gas en scheurt langs een andere boot. Die heeft de boodschap begrepen en remt meteen af. De schipper zwaait verontschuldigend. „Kijk, we gaan niet meteen een boete uitdelen. Dit is genoeg.”, legt de toezichthouder uit. „Op een dag als deze kun je blijven schrijven. Ik ben ongeveer een half uur kwijt per boete. Boten stilleggen, wat uitleg geven. Dat kost dus in totaal zomaar een paar uur.”

Edwin van Keulen, boa Plassenschap, ziet dat mensen afstand houden: ’Dit valt mij allesbehalve tegen’
Zelfs deze hond zocht deze Hemelvaart het water op.

Het doet hem goed veel boten op het water te zien. „We zijn blij dat we de mensen wat ruimte kunnen geven. Door de maatregelen zit iedereen maar een beetje binnen. En je hoort ook de verhalen dat de mensen zich opgehokt voelen en ruzie met elkaar krijgen”, aldus Van Keulen. „Dus moeten ze juist naar buiten, maar dan wel volgens de regels.” Volgens de boa is het deze zonnige feestdag niet drukker dan normaal op het water. „Wel merken wij dat het doordeweeks drukker is.”

Hotspots

Dan vaart hij richting Eiland Geitekaai. Volgens het Plassenschap een van de hotspots in tijden van drukte. Maar: het valt mee. Er liggen een paar bootjes en de opvarenden zitten op ruimte afstand naast elkaar. De weg vervolgt zich langs De Strook. Het is alsof de plekjes met tape zijn afgezet. Zonaanbidders liggen keurig anderhalve meter uit elkaar. „Dit valt mij alles behalve tegen”, aldus Edwin van Keulen. Alleen in het water komen zwemmers soms iets te dichtbij.

Edwin van Keulen, boa Plassenschap, ziet dat mensen afstand houden: ’Dit valt mij allesbehalve tegen’
Van Keulen doet dingen vaak af met een praatje.

Maar dan geeft Van Keulen weer gas. „Hou je vast”, komt er nog net uit. Weer laat hij even ’zijn tanden zien’ aan een snelheidsduivel op het water. En weer is de boodschap duidelijk. De gashendel gaat naar beneden en het excuserende handje zegt ook nu genoeg. „Het is recreatie wat we willen, dus dat iedereen een mooie dag heeft”, vertelt hij nogmaals. „Dit kost je dan zomaar 90 euro.”

Natuurgebied

Van Keulen besluit een kijkje te nemen in de Zuidelijke Kievitsbuurt. Een plek vol kleine eilandjes met zomerhuisjes. Maar: ook een beschermd natuurgebied. Het is dus zeker niet de bedoeling dat mensen daar met een gemotoriseerd bootje naar binnen varen. En dat is dus juist wat er op dagen als deze gebeurt, weet Van Keulen.

Edwin van Keulen, boa Plassenschap, ziet dat mensen afstand houden: ’Dit valt mij allesbehalve tegen’
De ’Kalverstraat’ van de plassen. Altijd erg druk.

Bij het binnenvaren is het al meteen raak, precies zoals de boa had gezegd. Twee jongens liggen met hun motorbootje middenin een strook water. Een van de jongens blijkt daarnaast ook nog geen vaarbewijs te hebben. Het is de eerste keer dat deze jongens gesnapt worden en dus komen ze er met een fikse reprimande goed vanaf. Het ’dankuwel’ is terecht, want het had ze zomaar op een paar honderd euro komen te staan. „Jullie hebben wel het geluk dat jullie aan het chillen zijn”, vertelt Van Keulen de jongens nog even. „Wanneer jullie met volle snelheid hier door het gebied waren gekomen, hadden jullie wel een boete gehad.” Ietwat onder de indruk vertrekken de jongens naar een aanlegplek.

Later krijgen ook een gezinnetje met een boot - zonder ontheffingsstickers - en een zeilboot bezoek van de boa. Ook nu blijft het bij een gesprek, en blijven boetes achterwege. „Wij vervullen een beetje dezelfde rol als een wijkagent. Je kunt er niet meteen met een hakbijl in.”

Onwel

Dan moet Van Keulen de gashendel weer opentrekken. Via de portofoon krijgt hij te horen dat iemand op het water onwel is geworden. Na een korte zoektocht en wat verwarring over de juiste locatie ziet hij iemand in een boot zwaaien. Een vrouw is bevangen door de hitte en ligt op een van de banken. Hij brengt de boot naar de kant en helpt de vrouw bij WSV Het Witte Huis de verkoeling in. Na een kwartier komt hij terug: „Alles gaat goed, gelukkig.”