Premium

Iedereen baalt van de afvaldumpingen bij de Sonneveltflats, het wachten is op ondergrondse containers; ’De volgende dag is het net alsof we niks hebben opgeruimd’

Iedereen baalt van de afvaldumpingen bij de Sonneveltflats, het wachten is op ondergrondse containers; ’De volgende dag is het net alsof we niks hebben opgeruimd’
Bij de Sonneveltflats verworden de bovengrondse containers vrijwel continu tot afvakldumplek.
© foto caspar huurdeman
Baarn

Vuilniszakken, oude stoelen, kartonnen dozen, grof vuil, noem het op en het is te vinden naast de afvalcontainers bij de Sonneveltflats in Baarn. Ernaast inderdaad. De afvaldumpingen, formeel ’bijplaatsingen’ genoemd, zijn schering en inslag bij de containers tussen de flats. Buurt baalt, woningbouwvereniging baalt, gemeente baalt, reinigingsdienst RMN baalt, maar ondertussen is het al tijden zo.

De gemeente kondigt extra toezicht aan op de ’bijplaatsingen’, maar komt meteen met een ’disclaimer’: ’omdat er meerdere plekken zijn waar regelmatig afval naast containers wordt geplaatst en omdat de handhavers niet overal tegelijk kunnen zijn, is het op heterdaad betrappen lastig’. De gemeente is nog op zoek naar andere effectieve methodes.

Het wachten bij de Sonneveltflats is ondertussen vooral op ondergrondse containers aan de Fockema Andreaelaan, meldt Jannie van Twillert van Eemland Wonen, de verhuurder van de Sonneveltflats. Maar wanneer die komen, is onduidelijk. ,,De procedure voor een vergunning voor de nieuwe plek van de ondergrondse containers loopt. Zodra de procedure afgerond is, kan worden overgaan tot het plaatsen van de containers”, meldt woordvoerder Ariean van de Groep van de gemeente Baarn. Niet onbelangrijk: als er een procedure loopt kunnen er bezwaren tegen de plaatsing van de containers worden ingediend. Dat is ook op andere plekken in Baarn al gebeurd, met als gevolg: vertraging. Want zo lang de bezwaren niet zijn afgehandeld, wordt er geen ondergrondse container geplaatst.

Iedereen baalt van de afvaldumpingen bij de Sonneveltflats, het wachten is op ondergrondse containers; ’De volgende dag is het net alsof we niks hebben opgeruimd’
Kauwtjes, maar ook kraaien, meeuwen en katten zorgen voor verdere verspreiding van het afval.
© foto caspar huurdeman

De hoop is gevestigd op de ondergrondse containers omdat die louter en alleen te gebruiken zijn door de buurtbewoners voor wie ze zijn bedoeld. Ze werken met pasjes namelijk. Een aanzuigende werking voor dumpingen van elders zou dan in elk geval een stuk minder groot moeten zij dan bij de bovengrondse containers die door jan en alleman zijn te gebruiken. De ervaring elders in Baarn toont ook aan dat bij de meeste ondergrondse wijkcontainers minder zooi wordt gedumpt dan bij publieke containers.

Het was ook de bedoeling dat er allang ondergrondse containers zouden staan bij de Sonneveltflats, legt Jannie van Twillert van Eemland Wonen uit. ,,De plaatsing van ondergrondse containers heeft vertraging opgelopen omdat bleek dat het bij de in eerste instantie gekozen locatie niet mogelijk was om ondergrondse containers te plaatsen, er lagen op die plek kabels in de grond. Daarom zijn er door de gemeente tijdelijk bovengrondse containers geplaatst.”

Iedereen baalt van de afvaldumpingen bij de Sonneveltflats, het wachten is op ondergrondse containers; ’De volgende dag is het net alsof we niks hebben opgeruimd’
Het vuil staat regelnatig hoog opgestapeld tegen de containers.
© foto caspar huurdeman

En met die door iedereen te gebruiken bovengrondse containers gaat het dus steevast mis, zien ze ook bij de vuilnisophalers van het RMN. ,,Er komen niet meer meldingen binnen, maar we zien wel veel berichten op social media verschijnen”, schetst Daisy de Koster namens RMN. Overigens komen bij de gemeente en Eemland Wonen wel klachten binnen. RMN onderstreept dat er ook echt wel iets wordt gedaan met het gemopper uit de buurt. ,,Alleen is het zo dat als het opgeruimd is, het de volgende dag net lijkt alsof er geen actie op is ondernomen aangezien er dan weer afval naast de containers ligt.”

De containers zouden groot genoeg moeten zijn voor de buurt waar ze voor bedoeld zijn. ,,De containers hebben een standaardmaat waar andere locaties binnen het RMN-gebied van dezelfde grootte zich ook mee weten te redden”, stelt De Koster. Probleem is waarschijnlijk vooral dat mensen van buiten de buurt ze hebben ontdekt, misschien ook wel vanwege de nog altijd enorme wachtrijen bij de scheidingsstations en de sluiting van kringloopwinkels van de afgelopen periode. Vaker de containers legen is natuurlijk een optie, maar dat is aan de gemeente, laat RMN weten. Daar zijn gesprekken over.

De ondergrondse containers worden geplaatst op twee parkeerplaatsen aan de Prof. Fockema Andreaelaan. Het verlies aan parkeerplaatsen wordt gecompenseerd met nieuwe parkeerplaatsen op de locatie waar voorheen de centrale ondergrondse container stond aan de Drakenburgerweg. Waarom dan toch die hele onlogisch lijkende operatie door op de ene plek ondergrondse containers weg te halen en die te vervangen door ondergrondse containers op de plek van parkeerplaatsen die dan weer worden vervangen op de plek waar eerste een ondergrondse container was? Dat weet de gemeentewoordvoerder: ,,De nieuwe containers zijn geclusterd van vijf naar drie locaties op een plek die veiliger te bereiken is voor RMN tijdens het legen. Daarom staan alle containers op een andere locatie dan voorheen.”

Lees ook:

Baarn kan zwerfafval in de winkelstraat niet meer aanzien; prullenbakken per direct vaker geleegd en misschien komen er ook wel meer bij