Premium

Strand Zuwe blijft na afsluiting wegens drukte een knelpunt, maar mag voorlopig weer open

Strand Zuwe blijft na afsluiting wegens drukte een knelpunt, maar mag voorlopig weer open
Het strand van de Zuwe op een minder drukke dag. Zoals het hoort, met afstand houden.
© ARCHIEFFOTO Studio KASTERMANS
Wijdemeren

Het wegens overweldigende drukte afsluiten van het strand van De Zuwe bij Kortenhoef op Hemelvaart lijkt voorlopig eenmalig, meldt burgemeester Crys Larson van Wijdemeren.

Het is daags erop gewoon weer opengesteld. ,,Omdat we iedereen de kans willen blijven geven te recreëren”, aldus Larson, die nadrukkelijk wel een voorbehoud maakt. ,,We vragen mensen zich wel aan alle maatregelen te houden. Houd afstand, geef elkaar de ruimte en vermijd drukte, zodat we niet nogmaals hoeven over te gaan op afsluiting.”

Larson vindt al met al dat de meeste mensen zich met Hemelvaart aan de maatregelen hebben gehouden. Dat leidt ze ook af uit de rapporten van de toezichthouders, die deze warme dag met liefst acht boten - van zes organisaties - en een drone op en langs het water van de Loosdrechtse Plassen en de Vecht waren.

Los van het met te veel mensen bij elkaar zitten, zijn ook het te snel varen en zwerfvuil achterlaten zaken waar de handhavers op gelet hebben. In totaal zijn die dag 53 bestuurders van boten gewaarschuwd. Zes keer werd een boete gegeven voor een overtreding van de noodverordening. Voor snelvaren zijn dertig waarschuwingen gegeven en drie boetes uitgedeeld.

Ook zijn er waarschuwingen gegeven voor alcoholgebruik door een bestuurder van een boot of een minderjarige. Ook zijn jongeren aangesproken op gevaarlijk vaargedrag, en waarschuwingen gegeven voor barbecueën en varen met een motorboot op een plek waar dat verboden is.