Corona is nekslag voor de A380. Grootste passagiersvliegtuig ter wereld uit de gratie bij luchtvaartmaatschappijen [video]

De A380 van Emirates in 2012 voor het eerst op Schiphol.
© foto anp
Schiphol

Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de A380, wordt het slachtoffer van de coronacrisis. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen stoten het toestel af. Te duur en te groot, net als de 747 van Boeing.

Het kan snel gaan in de luchtvaart. Tien jaar geleden stonden duizenden mensen langs de wegen en de Polderbaan om voor het eerst een A380 op Schiphol te zien. Een demonstratietoestel van Airbus. Het dak van de Schipholtunnel was nog speciaal versterkt om het enorme gewicht te kunnen dragen.

De vlucht was op de opmaat naar de komst van Emirates op Schiphol in 2012. De maatschappij uit Dubai werd daarmee een geduchte concurrent voor KLM in het aanbieden van goedkope intercontinentale vluchten. In de jaren daarna kwam er dagelijks ook een tweede A380. Ook Chinese airlines gingen het supertoestel inzetten op de drukke routes tussen China en Schiphol.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus had dit enorme toestel juist ontworpen met het oog op steeds vollere luchthavens. Het dubbeldekstoestel kan zelfs 853 passagiers meenemen, maar een inrichting met 555 stoelen komt het meeste voor. In de business class willen de passagiers immers meer ruimte en Emirates heeft zelfs een eerste klas, met luxe slaapcabines, een bar en douche.

Emirates

Emirates is tot nu toe de grootste afnemer van het toestel. Momenteel heeft de Midden-Oosten maatschappij er 115 in dienst. En dat tegen een catalogusprijs van 445 miljoen dollar per stuk. Met het enorme toestel zuigt Emirates passagiers weg van luchthavens in de hele wereld om ze te laten overstappen op Dubai.

Dat ging goed zo lang de vraag naar vliegtuigstoelen bleef stijgen. Maar vooral in het laagseizoen bleef het lastig om de bakbeesten te vullen. Daar kwam bij dat het viermotorige toestel een kerosineslurpers is. Niet vreemd dat Emirates ook steeds meer kleinere toestellen ging aanschaffen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook wereldwijd viel de belangstelling voor het paradepaardje van Airbus tegen. Het aantal orders bleef na de lancering in 2005 sterk achter. En hoewel de ontwikkelingskosten nog steeds niet zijn terugverdiend, maakte Airbus een jaar geleden bekend te stoppen met de productie van het toestel, zeker nadat Emirates een streep zette door een groot deel van de order. De laatste acht toestellen voor Emirates worden in de loop van volgend jaar afgeleverd. In totaal zijn dan 251 exemplaren van de dubbeldekker gebouwd.

Sloop

Een jaar geleden werden de eerste A380’s van Singapore Airlines al gesloopt. Hoewel deze exemplaren tien jaar oud waren, kon de leasemaatschappij geen nieuwe gebruikers vinden. Een enorme kapitaalvernietiging omdat een vliegtuig meestal 25 tot 30 jaar mee gaat.

En nu komt daar de coronacrisis bovenop. Het betekende dat KLM besloot de laatste Boeings 747 voor passagiers versneld uit de vloot te halen, al vliegen twee exemplaren momenteel met medische hulpmiddelen van China naar Nederland.

Ook andere maatschappijen stoten de Jumbojet 747 af. Meestal zijn dat ook toestellen op leeftijd. Maar corona nekt nu ook de A380 vloot. Air France maakte afgelopen week bekend dat alle negen exemplaren worden afgestoten.

Sanering

Andere airlines hebben ook even geen behoefte aan dit grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Etihad overweegt de tien toestellen, die gemiddeld vijf jaar oud zijn, van de hand te doen. Lufthansa heeft al besloten zes A380’s te verkopen.

Zelfs grootverbruiker Emirates ziet geen zonnige toekomst voor dit werkpaard. Topman Tim Clark verklaarde onlangs dat een sanering van de vloot noodzakelijk is. Mogelijk worden vijftig van de oudste exemplaren van de A380 afgedankt. Met de rest wordt nog zeker tien jaar gevlogen.

KLM heeft nooit de A380 willen aanschaffen, ondanks de krapte op Schiphol. KLM vliegt liever twee keer per dag op een bestemming met een kleiner toestel, dan één keer met een bakbeest als de A380. Met meer vluchten worden de overstappende passagiers beter bediend.

Net binnen