Vervelende strandgasten: jeukende rupsen krioelen bij kust

De harige rupsen kunnen beter niet aangeraakt worden.
© foto merlin mulder/mediahuis
Wijk aan Zee

In de duingebieden en op de stranden zijn ze al meerdere malen gespot: bastaardsatijnrupsen. Ook deze rupsen kunnen, net als de eikenprocessierups, irritaties veroorzaken.

De rupsen komen onder meer in de regio Kennemerland voor en zijn veel gezien in de buurt van het strand van Noordwijk. Ze kruipen onder meer door de duinen en over het strand en zijn te herkennen aan hun lange haren en twee rode stippen op de rug. De rups wordt een nachtvlinder.

De haren van de rupsen kunnen voor allergische reacties zorgen. Er zijn onder meer in de regio Kennemerland al meerdere meldingen binnengekomen van strandbezoekers die er last van kregen. Het beste werkt om bij de beestjes uit de buurt te blijven, aldus de veiligheidsregio.

Voor de strandtenthouders is dit een extra vervelende ’badgast’. Nu de strandtenten op 1 juni weer open mogen, zijn er zorgen dat mensen niet meer durven te komen. Onder meer bij de Weslandse kust maken strandtenthouders zich hier zorgen om.

Paviljoenhouder Roy van der Ree, eigenaar van ’Moments Beach’ in Ter Heijde: „We mogen na de coronaperiode eindelijk weer onder voorwaarden open en nu dít! We hopen wel dat mensen gewoon naar onze mooie stranden blijven komen.”,