Op Tweede Pinksterdag klinkt weer Bach in de Grote Kerk Naarden, toeristen vanaf 4 juni welkom

Het concert op Tweede Pinksterdag staat onder leiding van Shunske Sato.
© Foto Hans van der Woerd
Naarden

Op 1 juni klinkt weer Bach in de Grote Kerk Naarden. Dan geeft de Nederlandse Bachvereniging een serie van vijf kleinschalige concerten. Bovendien heropent de kerk vanaf 4 juni voor toeristen.

Door de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen kan de Bachvereniging de uitvoeringen in de kerk hervatten. Het concert van dertig minuten op Tweede Pinksterdag wordt vijf keer gespeeld voor steeds dertig muziekliefhebbers. Vanwege de beperkte capaciteit en grote belangstelling zijn de beschikbare stoelen inmiddels verloot onder de leden van Vrienden van de Nederlandse Bachvereniging.

Pijlen in huisstijl

Het concert is de eerste activiteit in de Grote Kerk Naarden sinds de gedwongen sluiting vanwege het coronavirus. De kerk gaat vanaf 4 juni bovendien opnieuw open voor publiek. Belangstellenden kunnen via de site van de Grote Kerk Naarden kaarten bestellen à 4,50 euro die recht geven op een audiotour van een half uur. Daarin wordt verteld over de kerk en haar geschiedenis.

Per kwartier worden acht mensen toegelaten. Met stoelen is een route gecreëerd en in huisstijl ontworpen pijlen geven eveneens de juiste richting aan. „Het ziet er strak uit”, vindt Eveline ter Veer van de Stichting Grote Kerk Naarden. Na afloop kunnen bezoekers een grijs leisteentje ’bekrassen’ dat vervolgens op het vernieuwde dak een plek krijgt. De rondleidingen zijn vanaf 4 juni van 13.00 tot 17.00 uur.

Ter Veer is blij dat de kerk na weken van sluiting van het slot gaat. „Eindelijk weer reuring.” Ook Eva Terpstra van de Nederlandse Bachvereniging is verheugd dat de concerten hervat kunnen worden. Mocht de serie van Tweede Pinksterdag een succes zijn, dan komt daar een vervolg op, verzekert Terpstra. „We kijken hoopvol naar de toekomst.”

Kleine bezetting

De bijna honderdjarige samenwerking tussen Grote Kerk Naarden en de Nederlandse Bachvereniging werd halverwege maart bruut verstoord door de uitbraak van het coronavirus. Zestien concerten, waaronder de uitvoeringen van de ’Matthäus Passion’, konden niet doorgaan.

Vocale concerten zijn nu nog niet toegestaan, daarom is voor Tweede Pinksterdag gekozen voor een ensemble van zes instrumentalisten: Shunske Sato (viool en leiding), Annelies van der Vegt (viool), Sayuri Yamagata (altviool), Lucia Swarts (cello), Robert Franenberg (contrabas) en Siebe Henstra (klavecimbel). Zij spelen twee werken van Bach: de Prelude uit de ’Eerste cellosuite’ en de ’Orkestsuite in D groot’ in een kleine bezetting. Tussen de stukken van Bach klinken instrumentale variaties op het koraal ’Wie schön leuchtet der Morgenstern’.