Herrie rond Schiphol en circuit door lange stilte oorverdovend | Commentaar

Sinds het uitbreken van de coronacrisis schijnt de zon. En niet zo’n beetje ook. Zo kan iedereen met een tuintje of een balkon de thuisisolatie een beetje dragelijker maken. Door het wegvallen van vrijwel al het luchtverkeer kan deze collectieve tuin- en parkquarantaine bovendien in een oase van rust genoten worden.

En dat went snel. Het wegvallen van de permanente achtergrondruis van Schiphol, maakt omwonenden ineens een stuk sensitiever voor het lawaai dat het handjevol resterende vliegtuigen of helikopters produceert. Dat wordt nog wat wanneer de luchthaven volgende week mondjesmaat meer vliegverkeer gaat verwerken.

Een voorproefje levert het circuit in Zandvoort op. Na maanden van stilte wordt er sinds 11 mei weer gereden op het verbouwde circuit. En dit weekend stond voor het eerst de wind zo dat de decibellen een flink deel van de bewoonde wereld bereikte. Dat leidde tot tientallen klachten. Veel meer dan de afgelopen jaren te doen gebruikelijk was.

Actiegroep Rust bij de Kust ziet in in de toename van het aantal klachten het bewijs dat racen op dit verbouwde circuit te veel overlast veroorzaakt. De pas aangelegde kombochten maken het circuit sneller en het verwijderen van een geluidswal is ook geen verbetering, aldus voorman Karel van Broekhoven. Hij pleit voor nieuwe geluidmetingen. Een goed voorstel dat snel uitgevoerd moet worden. Er is volop tijd om geluidwerende maatregelen te treffen nu de Formule1 nog een jaar op zich laat wachten. Maar Karel moet zich nog niet rijk rekenen. Herrieschoppers vallen meer op na een stilte, maar maken niet per se meer herrie.

Net binnen