Premium

De eeuwige strijd om lijfsbehoud van kleine clubjes als DOB en OSO: ’Ook corona gaat ons er niet onder krijgen’

Een van de laatste wedstrijden van het vlaggenschip van DOB, de derby in eigen huis tegen de buren van FC Weesp in april 2016.
© STUDIO KASTERMANS / LEON DAKKUS
Regio

Voor elke voetbalvereniging zijn het zware tijden. Maar met name voor de kleine clubs, die al jaren een achterhoedegevecht voeren, wordt momenteel gevreesd. Geeft corona ze het beslissende zetje richting de afgrond?

Bij Door Oefening Beter, kortweg DOB, zijn ze daar alvast niet bang voor. Met slechts één (recreatief) seniorenelftal - het vlaggenschip werd, na jaren het lelijke eendje te zijn geweest in de kelderklasse, in 2016 opgeheven - en vijf jeugdteams is de trots van Nigtevecht een club van bescheiden omvang, die al jaren gelinkt wordt aan een fusie met het nabijgelegen Geinburgia uit Driemond, dat met vier senioren- en twaalf jeugdteams een stukje groter is. ,,Onder vorige besturen is daar ook wel sprake van geweest, maar nu is het totaal geen item’’, verzekert voorzitter Dick Verweij desondanks. ,,We zijn twee jaar terug met een nieuwe club mensen - met nieuwe ideeën en nieuw elan - de kar gaan trekken. Dat gaat boven verwachting. Er zit volop overlevingsdrang in deze vereniging. Waar die vandaan komt? De betrokkenheid van de Nigtevechters. De sociale cohesie is hier nog sterk aanwezig en mensen hechten waarde aan een voetbalclub in het dorp. We voegen iets toe. We hebben zo’n 120 leden en in een dorp met 1700 inwoners, dat ook nog flink vergrijst, doe je het dan zo slecht nog niet. We bestaan in 2022 vijfenzeventig jaar en werken er hard aan om van DOB een toekomstbestendige club te maken. Op naar de honderd.’’

Net binnen