’Hier heb ik weken naar uitgekeken’; Terrassen in de regio Hilversum stromen meteen na twaalf uur op veel plekken vol

Het nieuwe terras voor de Grote Kerk in Naarden van Coffee Culture.
© STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARKS
In Hilversum is het op alle pleinen vlak na twaalven al gezellig druk.
Bij iedere horecazaak in Hilversum staat bij de ingang van het terras een dergelijke zuil.
Goed toeven aan het water in Loosdrecht.
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Eigenaar van De Generaal in Baarn ontvangt zijn gasten in jacquet.
© FOTO STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
1/5
Hilversum

Van koudwatervrees is in Hilversum maandag geen sprake. Meteen na twaalf uur stroomt het publiek het terras op. Tegen het einde van de middag zijn de bitterballen en kaasstengels niet aan te slepen. Het dakterras van Gooiland is vol en ook op de Groest is er met moeite nog een tafeltje te vinden.

Zes uur eerder hangt er een wat opgewonden en gespannen sfeer in het centrum van Hilversum. Horecaondernemers zetten de laatste tafeltjes recht en het publiek kijkt van afstand al verlekkerd toe. De eerste rijen vormen zich van mensen die hebben gereserveerd bij Rex en Le Journal.

(Tekst gaat door onder de foto)

Na ruim twee maanden weer een volle Groest.

Hilversummers hebben hun terrasjes gemist, zo veel is duidelijk. Iedereen is ’dolblij’ weer naar buiten te kunnen. „Hier hebben we weken naar uitgekeken”, aldus diverse klanten. „Het was best wel saai de afgelopen maanden zonder kroeg, een lunch buiten de deur of even naar de sauna. We gaan er dus goed van genieten”, aldus een bezoekster van Mout.

Alle regeltjes, zoals vragen over de gezondheid en het insmeren van de handen met handgel, maakt het publiek niets uit. ,,We mogen weer naar buiten, dat is het belangrijkste”, zeggen Kelly en Stefan uit Hilversum.

Op de Kerkbrink vullen de tafeltjes direct langs de gevel van de verschillende horecazaken zich snel. Het middenplein, waar een heel nieuw gecombineerd terras van Roast en Meddens is verschenen, blijft begin van de middag nog wat leeg.

De sfeer is overal opperbest. Ook een paar uur later nog, als sluierbewolking de zon wat aan het oog onttrekt. Handhaving is zichtbaar aanwezig, maar ingrijpen lijkt nergens nodig.

(Tekst gaat door onder de foto)

Gezellige drukte bij t’ Bonte Paard in Laren
© STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARKS

In andere plaatsen zijn inwoners al net zo blij dat de terrassen weer open zijn. In Laren zit het bij t’ Bonte Paard al snel vol. De poffertjeskraam op de Brink heeft als een van de weinige zaken extra ruimte gekregen voor tafels en stoeltjes. Aan het water in Loosdrecht is het ook goed toeven. Zo vloeit de wijn rijkelijk bij Onder andere Porto en Wetterwille.

In Naarden is er voor de Grote Kerk en naast het standbeeld van Comenius extra terrasruimte gecreëerd voor Coffee Culture en het Vestinghotel. Ook hier blije mensen, al loopt het niet meteen storm.

(Tekst gaat door onder de foto)

Uitbreiding van het terras aan de Zomerkade in Huizen
© STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARKS

Ook in Huizen aan de Zomerkade heeft terrasuitbreiding plaatsgevonden. The Beach heeft aan de overkant van de straat zand gestort voor extra tafels. Meteen na twaalven werd het hier al gezellig druk.

Eigenaar Ruud Bouwman van De Generaal in Baarn is zelfs zo blij dat zijn zaak weer open mag dat hij zijn gasten gekleed in jacquet ontvangt op een rode loper.

Net binnen