Juichend het terras weer op. Blaricumse Leonie de Kuyper eerste klant bij Moeke. Direct uit de kappersstoel door naar het café

Alleen rond de poffertjeskraam op de Brink in Laren staan tafeltjes en stoelen op plekken waar zij voorheen nooit stonden.
© Mediahuis
Blaricum

Klokslag twaalf uur. Een bescheiden gejuich klinkt op van het terras van Moeke Spijkstra. Terwijl het bedienend personeel lachend toekijkt neemt de eerst klant, na tien weken sluiting, weer plaats onder een parasol. Elders in het dorp én in buurgemeente Laren gaat het precies zo. De inwoners van beide dorpen hebben hun terrasjes overduidelijk gemist.

De herstart van de horeca maakt duidelijk dat Laren en Blaricum vooralsnog nauwelijk extra ruimte hebben vrijgemaakt voor terrassen. Alleen rond de poffertjeskraam op de Brink in Laren staan tafeltjes en stoelen op plekken waar zij voorheen nooit stonden. Zowel op het brede trottoir voor de kraam als langs de zijkant van het houten etablissement vinden de eerste klanten al snel een plekje.

Bij Mauve wachten rond half een met strak wit linnen opgedekte tafeltjes op eetgasten. Minder tafels dan normaal, om iedereen de verplichte 1,5 meter coronaruimte te bieden, maar wel met extra cachet. Bij overbuurman t’ Bonte Paard zit het terras dan al bijna helemaal vol. Ook bij Loetje, Vida en Brink 20 geniet Laren als vanouds weer van zijn glaasje witte wijn op qua omvang ongewijzigde terrassen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Bij t’ Bonte Paard in Laren zit het terras om half een al bijna helemaal vol.
© Mediahuis

De Blaricumse Leonie de Kuyper is de eerste gast die om klokslag twaalf uur op het terras van Moeke Spijkstra neerstrijkt. ,,Ik was hiernaast bij de kapper’’, vertelt ze terwijl ze een glaasje Spa geserveerd krijgt, ,,toen ik me realiseerde dat Moeke weer open zou gaan. ’Nou kan het weer’, dacht ik en ben nadat ik klaar was doorgelopen naar het terras.’’ Nee echt gemist heeft zij de terrassen niet. ,,Ik heb drie kleine kinderen thuis, waar ik de afgelopen weken behoorlijk druk mee ben geweest. Dan heb je weinig tijd om aan een terrasje te denken.’’ Maar nu het weer kan geniet ik extra van dit momentje voor mezelf.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Moeke Spijkstrat, 12.03 uur
© Mediahuis

Voor de populaire uitspanning staat als De Kuyper arriveert nog geen rij en dat was voor haar maar goed ook, want ze had niet greserveerd. Bij Moeke wordt ook op het terras gewerkt met reserveringen. ,,Dat leek ons voorlopig de veiligste manier om ons aan de regels te houden’’, legt een van de personeelsleden uit. ,,Neemt niet weg dat we wel een paar tafeltjes vrijhouden voor passanten.’’

Lang zit De Kuyper niet alleen. Enkele minuten nadat zij is gaan zitten melden diverse andere klanten zich bij de entree van Moeke. ,,Oh, wat fijn dat ik hier weer binnen kan lopen’’, verzucht een van hen. Nog geen tien minuten later is het terras behoorlijk gevuld. Op de paar tafeltjes na die dan nog vrij zijn staat een kaartje: ’gereserveerd voor 13 uur’. Even verderop zijn dan ook de terrassen van Bistro Châpeau en Blushing al gevuld met gasten die zichtbaar genieten van de nieuwe vrijheid en het mooie weer.