Premium

Nederlands basketbalicoon Randy Wiel ziet dingen veranderen in de VS: ’Racisme zit daar heel diep’

Randy Wiel als trainer van EiffelTowers Den Bosch in 2008: ,,In Nederland zijn donkere jongens de beste spelers. Ze krijgen respect.”
© Foto Soenar Chamid sportfotografie
Murfreesboro

Zwarte spelers als Magic Johnson, Michael Jordan en Kobe Bryant zijn iconen van de basketbalsport. Betekent dat dat er in het Amerikaanse basketbal geen racisme is? Nee, zo ervoer Randy Wiel (69) tijdens zijn veertigjarige carrière.

‘Coach, ik wil niet met die jongen op de kamer slapen.’ Randy Wiel, voormalig speler van het Nederlands team en oud-coach van onder meer Elmex Leiden en EiffelTowers Den Bosch, voelt nog verbijstering als hij terugdenkt aan de witte center die aangaf niet met een zwarte jongen op de kamer te willen slapen. Het was 1990, Wiel was als coach op trainingskamp met het tweede basketbalteam van de Universiteit van North Carolina. ,,Ik vroeg de jongen waarom hij niet met de teamgenoot op een kamer wilde slapen. Of ze soms ruzie hadden. Nee, de ouders van de center kwamen langs en zouden het niet oké vinden als ze zagen dat hun zoon op de kamer zou liggen met een zwarte jongen. De witte speler was heel trots dat hij op onze universiteit mocht spelen en was bang dat zijn ouders hem van school zouden halen als zouden zien dat hij met een zwarte jongen op de kamer moet slapen. Ik heb geweigerd om iets aan de kamerindeling te doen.”

Net binnen