Onafhankelijkheidsdag VS vergald door recordaantal besmetingen, maar mondmaskers dragen wordt nog steeds gezien als overheidsbetutteling | Commentaar

Zaterdag viert Amerika onafhankelijkheidsdag. De vierde juli staat als geen andere dag model voor de Amerika’s diepst gekoesterde ideaal, dat niemand een Amerikaan hoeft te vertellen wat ie wel of niet moet doen. Vrijheid betekent vooral vrij van overheidsbemoeienis. En dat adagium is juist in coronatijd niet zo handig.

De rekening wordt dagelijks gepresenteerd in de vorm van nieuwe besmettingsrecords. Donderdag ging de dagteller voor het eerst door de vijftigduizendgrens. Na de horrorlente in New York, waar coronaslachtoffers uiteindelijk in massagraven in Central Park begraven moesten worden, is nu vooral het zuiden aan de beurt. Met name Californië, Texas en Florida worden zwaar getroffen. Niet toevallig de staten die voorop liepen met versoepelingsmaatregelen om de economie te redden.

Waar in Nederland kritiek was op premier Rutte, omdat hij de oren te veel zou laten hangen naar de medici in het Outbreak Management Team, wordt in Amerika nauwelijks meer geluisterd naar dokter Anthony Fauci, de evenknie van Jaap van Dissel. Fauci waarschuwde deze week in het Congres dat een dagelijkse toename van honderdduizend besmettingen een reëel scenario is. ’Hij weet er niets van’, reageerde de vice-gouverneur van Texas.

Net als Trump weigert intussen een flink deel van de blanke bevolking mondmaskers te dragen uit protest tegen overheidbetutteling. Extra wrang omdat de sterftecijfers vooral hoog zijn onder de gekleurde bevolking. Ook in dat opzicht lijken zwarte levens minder zwaar te tellen in de Verenigde Staten. Maar datte ze vrije jongens zijn, dat willen ze weten. Altijd en overal.