Tour sans Jour: Klimmer Robert Millar wordt journaliste Philippa York [video’s]

Robert Millar was de beste Britse wielrenner van de jaren 80, maar de klimmer, die in 1983 de bergetappe over de Peyresourde won (de slotklim van vandaag), verdween rond 2000 van de radar. Om een paar jaar geleden terug te keren als de journaliste Philippa York.

Familie van David Millar, winnaar van vijf etappes in de Tour?

Nee, hoewel ze wel dezelfde achternaam hadden en allebei uit Schotland komen, zijn ze geen familie. York begon als Robert Millar met fietsen bij de Glenmarnock Wheelers cycling club en al snel werd duidelijk dat ze aanleg had om te klimmen. Ze verhuisde naar Frankrijk, waar ze de beste amateur van het land werd en in 1980 tekende York een profcontract bij het team van Peugeot. In dat shirt won ze in 1983 de etappe naar Bagnères-de-Luchon in de Pyreneeën, na een verschroeiende demarrage op de Peyresourde. In 1984 won York de bolletjestrui en werd ze vierde in het klassement. In 1990 zegevierde ze nog in de Dauphiné en van 1992 tot 1994 reed de klimmer voor het Nederlandse TVM.

Na haar carrière verdween ze in de anonimiteit.

York stopt in 1995, was nog wel coach van het Britse en Schotse team en begon over wielrennen te schrijven, maar ze liet steeds minder van zich horen. Dat kwam mede omdat een tabloid rond 2000 schreef dat Millar als vrouw leefde; voor haar enorm pijnlijk, waardoor ze jarenlang voor iedereen in de wielersport onbereikbaar was. In 2010 ging ze echter weer schrijven, waarna ze in 2017 als Philippa York terugkeerde als publiek figuur, ze werd commentator voor ITV bij de Tour. Iets wat ze pas durfde te doen nadat haar kinderen vrede hadden met haar transitie.

Het verhaal lijkt op dat van Caitlyn Jenner, de vrouw die als Bruce Jenner op de wereld kwam?

Jenner was houder van het wereldrecord op de tienkamp en won goud op de Olympische Spelen in 1976 in Montreal. Caitlyn trouwde na haar carrière met Kristen Houghton, die daarvoor getrouwd was met advocaat Robert Kardashian. De familie is nu wereldberoemd door de realityserie ’Keeping up with the Kardashians’. Caitlyn is dan ook een belangrijke LGBT-activiste.

Philippa werkt veel meer in de luwte.

Maar ze krijgt wel het respect dat ze verdient, onder anderen van David Millar, die in een open brief schreef: ’Pippa York is one of the greatest ever British cyclists’.

Net binnen