Een rusteloze rustdag voor geletruidrager Michael Rasmussen. Een dag later wordt renner van Rabobank door zijn ploeg uit de Tour gezet

Rustdagen zijn voor wielervolgers vaak een hinderlijke onderbreking van een grote ronde, maar de renners kijken er meestal reikhalzend naar uit. Al had Michael Rasmussen tijdens de tweede rustdag van de Tour in 2007 liever de hele dag op zijn fiets gezeten.

Ah, 2007, de Ronde van Rasmussen?

Ja, de Tour de France die de Deen zeker zou gaan winnen voor de Rabobank-ploeg. De kledingsponsor van het team - AGU - had zelfs al gele truien laten maken, om aan de Nederlandse wielerfans te kunnen verkopen.

Maar het liep allemaal heel anders?

De Tour de France van 2007 werd gewonnen door Alberto Contador, de gele Rabobank-truien konden allemaal de prullenbak in. Na de etappezege van Rasmussen op de Col d’Aubisque - waardoor hij nog steviger aan de leiding kwam - werd hij ’s avonds door de ploegleiding van het Nederlandse team uit de Tour gehaald omdat hij de interne regels had overtreden.

Wat was er allemaal aan de hand?

Rasmussen had twee keer een dopingcontrole gemist omdat hij niet op de juiste plaats was. Topsporters moeten aan de dopingautoriteit opgeven waar ze zijn, zodat ze te allen tijde buiten competitie gecontroleerd kunnen worden. Vlak voor de Tour had hij een brief gekregen van de UCI. Tijdens de Tour kwam die waarschuwing via de Deense bond naar buiten en toen kwamen de verhalen.

Op de tweede rustdag had hij dus weinig rust?

Rabobank had zelfs een advocaat ingevlogen met een privéjet. Rasmussen moest van de organisatie ASO als klassementsleider een persconferentie geven, waar hij aan de wereld kon uitleggen dat het allemaal niet zo erg was, een administratie fout.

Maar hij zat keihard te liegen?

Ja, Rasmussen had bewust doorgegeven dat hij in Mexico zat, terwijl hij aan het trainen was in Italië. Hij was daar gespot door een journalist van de RAI. Daardoor kon de bank niks anders doen dan hun renner uit de Ronde te halen.

Op dat moment een redelijk rigoureuze beslissing.

Achteraf bleek het terecht. Voor de etappe naar de Aubisque was Rasmussen in alle vroegte opgestaan om een infuus aan te leggen om zo zijn dopinggebruik te kunnen maskeren, terwijl ook de rest van de ploeg aan de epo zat. Rabobank bleef nog sponsor tot eind 2012, de stekker werd er pas uitgetrokken toen ook het vals spel van Armstrong aan het ligt kwam.

Kees van Dalsem

Net binnen