In Memoriam Charles Urbanus Sr. Tournament gaat deze week in aangepaste vorm tóch door, wedstrijden niet alleen in Bussum

HCAW werd vorig jaar tweede tijdens het Urbanus-toernooi.
© Archieffoto
Bussum

Het jaarlijkse In Memoriam Charles Urbanus Sr. Tournament kan dit seizoen toch worden gespeeld. Donderdag begint het evenement waaraan de beste vier honkbalploegen van afgelopen seizoen meedoen. De opzet is wel anders dan de afgelopen jaren.

Door de coronacrisis kon het toernooi in april niet doorgaan. Maar nu recent de coronaregels versoepeld zijn en de competitie eerder kan beginnen dan de aanvankelijke startdatum van 1 september, heeft het Bussumse HCAW - in overleg met de overige deelnemers - besloten het toernooi dit jaar tóch te organiseren.

Traditiegetrouw wordt het toernooi gehouden in het laatste weekeinde voordat de reguliere competitie van start gaat. Dat is nu dus ook het geval, want donderdag 23 juli staat de eerste speelronde van de hoofdklasse op het programma. HCAW neemt het die avond op eigen veld op tegen Quick Amersfoort.

Voordat het zover is, is het Urbanus-toernooi dus de laatste test richting het nieuwe seizoen. Wel is de opzet van de achtendertigste editie van het toernooi iets anders dan te doen gebruikelijk. Wat ongewijzigd blijft, is dat de voltallige topvier van vorig seizoen tijdens het toernooi met elkaar de strijd aangaat. Naast landskampioen L&D Amsterdam Pirates geven Curaçao Neptunus, Hoofddorp Pioniers en HCAW acte de présence.

Wat anders is dan andere jaren is dat het toernooi dit jaar al op donderdagavond van start gaat. Bovendien worden niet alle wedstrijden van het toernooi in Bussum gespeeld. Iedere deelnemer speelt één thuiswedstrijd op het eigen complex. Zondag zal het toernooi wel door alle teams gezamenlijk in Bussum worden afgesloten. Beide wedstrijden van die dag worden in de Rob Hoffmann Vallei gespeeld. De toegang is dan gratis.

Bijkomend voordeel van de aangepaste opzet is dat alle wedstrijden uit negen innings - in plaats van de voor het toernooi gebruikelijke maximaal zeven innings - kunnen bestaan. In deze verkorte voorbereidingstijd is het immers belangrijk om zoveel mogelijk innings te spelen.

Programma I.M. Charles Urbanus Sr. toernooi: Donderdag 16 juli: HCAW-Amsterdam (19.30) en Neptunus-Hoofddorp Pioniers (19.30). Zaterdag 18 juli: Hoofddorp Pioniers-HCAW (13.00) en Amsterdam-Neptunus (14.00). Zondag 19 juli: Hoofddorp Pioniers-Amsterdam (11.00) en HCAW-Neptunus (15.00).

Net binnen