Automobilisten nemen nog steeds massaal de illegale spoorovergang bij de Mussenstraat: al 3000 boetes

Hilversum

Het aantal automobilisten dat op de bon wordt geslingerd bij de oversteek van het spoor bij de Mussenstraat en de Oude Amersfoortseweg loopt nog altijd op. In juni stond de teller op zo’n 1000 keer, inmiddels is dat opgelopen tot 3279 boetes.

„Er worden nu gemiddeld zo’n driehonderd boetes per week uitgedeeld”, aldus een woordvoerster van de gemeente Hilversum. Begin juni was er zelfs een piek van 765 boetes, zo blijkt uit een grafiek. Opvallend is dat zelfs tijdens de lockdown het aantal overtredingen niet drastisch afneemt.

Tergooi

„Wij zien ook dat er teveel verkeer oversteekt, zowel auto’s als vrachtverkeer. Maar de cameracontrole is het zwaarste middel om dit te handhaven”, benadrukt de zegsvrouw. „Daarnaast hebben we ook contact gehad met Tergooi (de ziekenhuislocatie in Hilversum is lastiger te bereiken door het werk aan de Oosterengtunnel, red.) en extra informatie over bijvoorbeeld omleidingsroutes voor hun bezoekers vertrekt. Dat is toch de grote verkeerstrekker in de buurt. Daarnaast hebben ook omliggende bedrijven op maat route-informatie voor hun bezoekers gekregen.”

Grote letters

De woordvoerster benadrukt dat de gemeente vinger aan de pols houdt. Inmiddels is er dan ook wat gedaan om de automobilisten extra te waarschuwen. Op de klinkers, vlak voor de overgang is met grote letters ’doorrijden = €104,- boete’ gezet. Daarnaast heeft de gemeente extra borden geplaatst.

Verdrievoudigd

De overweg ter hoogte van de Mussenstraat is aangelegd omdat de Oosterengweg ruim anderhalf jaar dicht is om plaats te maken voor een tunnel. De overgang is alleen te gebruiken voor fietsers, wandelaars en nood- en hulpdiensten. Auto’s mogen het spoor niet over, maar moeten omrijden. Met borden wordt gewaarschuwd dat er met camera’s gecontroleerd wordt. Veel automobilisten zeggen echter dat zij die waarschuwingen over het hoofd zien. Na een ’gewenningsperiode’ van vier weken gingen de camera’s aan, het gevolg was dat er na een een maand al duizend acceptgiro’s werden verstuurd. Anderhalve maand later is dat aantal boetes echter verdrievoudigd.

Net binnen