Premium

Grote Kerk Naarden ontvangst relaxte ambassadeur VS op ’zolder’. Pete Hoekstra vindt informeel bezoek aan Vesting, het New York van 1625, ’fantastic’

Volkomen ontspannen als een echte toerist slentert Pete Hoekstra met rechts Frits van Dulm door de Vesting.
© STUDIO KASTERMANS/ALEXANDER MARKS
Naarden

Zichtbaar verhit steekt wethouder Alexander Luijten een vinger tussen zijn met das omgorde overhemdboord en nek. Pfff, even wat lucht. Veel te warm gekleed, verzucht hij, strak in het pak. De ambassade gaf een ’casual’ dresscode aan, maar de burgemeester durfde een poloshirt toch niet aan. Staat ook wat raar, in combinatie met een ambtsketting. Dus staan beide vertegenwoordigers van het gemeentebestuur zaterdagmiddag in het warme stadhuis van Naarden-Vesting in stilte af te zien bij de ontvangst van de ambassadeur van de VS, Pete Hoekstra.

Wat de ambassade bedoelde met ’casual’ (informele) kleding demonstreert de hooggeëerde gast als hij de voormalige raadszaal van het stadhuis binnentreedt in een wit/blauw bloemetjesoverhemd met opgerolde mouwen en een wat kreukelige beige kakibroek met daaronder blauwe bootschoenen. Na het voorstelrondje kan hij het niet nalaten om burgemeester Ter Heegde en wethouder Luijten grinnikend toe te voegen: ,,Goh, als dit uw informele kleding is, dan ben ik benieuwd hoe u gekleed gaat bij officiële ontvangsten” . En daarmee heeft de joviale ambassadeur de toon voor het bezoek gezet: losjes en ontspannen.