Chileen op doorreis vier jaar de cel in voor gewelddadige woningoverval in Naarden

Naarden

De rechtbank Lelystad heeft de 31-jarige Chileen Carlos F. veroordeeld tot vier jaar celstraf voor een gewelddadige woningoverval in Naarden.

Op 14 februari drong de man samen met een minderjarige medeverdachte de woning aan de Dr. Anthon van de Horstlaan op klaarlichte dag binnen, terwijl een van de bewoners thuis lag te slapen.

De straf valt hoger uit dan de drie jaar celstraf die de officier van justitie twee weken geleden eiste. De rechtbank vindt dat die strafeis onvoldoende recht doet aan de ernst van het geweld met vrijheidsberoving dat door verdachte en zijn mededader is toegepast.

De minderjarige medeverdachte is eerder dit jaar veroordeeld tot negen maanden jeugddetentie, voor meerdere inbraken en overvallen. Waaronder deze woningoverval.

De twee mannen hadden elkaar de dag voor de overval in Amsterdam leren kennen in een hostal waar de Chileen logeerde. De man was op doorreis naar Duitsland en wilde begin maart terug naar Chili. Die bewuste 14 februari waren de twee met de fiets in de trein naar Naarden gegaan, om een woninginbraak te plegen. Het plan kwam van de minderjarige medeverdachte, die vaker inbraken had gepleegd.