Weesper wethouder Léon de Lange wordt de nieuwe burgemeester van Landsmeer: ’Hij straalt rust uit en heeft een optimistische kijk op zaken’

Léon de Lange (D66) wordt de nieuwe burgemeester van Landsmeer.© Foto Brian Elings

Virginia Groenendijk
Landsmeer

De gemeenteraad van Landsmeer heeft dinsdagavond Léon de Lange (D66) voorgedragen als nieuwe burgemeester. De Lange is momenteel wethouder in de gemeente Weesp. De installatie is waarschijnlijk 19 mei.

Op 22 september stelde de gemeenteraad een profielschets vast voor de nieuwe burgemeester. Daarop solliciteerden 24 personen: 13 mannelijke en elf vrouwelijke kandidaten. De vertrouwenscommissie heeft op basis van de profielschets een selectie gemaakt. Op dinsdag koos de gemeenteraad in een extra raadsvergadering voor Léon de Lange.

De raad ziet in De Lange onder meer ’een kandidaat met bestuurlijke ervaring als wethouder in het lokale bestuur’. ,,Hij toont zich een gedegen, kundige persoon die beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Léon de Lange brengt ervaring mee op het gebied van een fusie. Hij straalt rust uit en heeft een optimistische kijk op zaken. Hij is de verbinder en netwerker die de gemeente Landsmeer zoekt.’’

Opvolging

De Lange volgt Dennis Straat (VVD) op, die sinds 12 augustus 2019 de waarnemend burgemeester van Landsmeer is. Straat, die gedeputeerde in de provincie Utrecht en stadsdeelwethouder in Zeeburg was, volgde destijds Anne Lize van der Stoel (VVD) op, die zwaar onder vuur lag bij een deel van de bevolking. Zo gaf ze voor Koningsdag geen vergunning af voor een feest dat plaatselijke cafés wilden organiseren en kwam een fusie met andere gemeenten moeilijk van de grond.

De gemeenteraad zal De Lange als nieuwe burgemeester aanbevelen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aan de commissaris van de Koning. Wanneer het koninklijk besluit ondertekend is, is de benoeming definitief. Naar verwachting zal de nieuwe burgemeester op 19 mei geïnstalleerd worden.

Tijdens de vergadering van de commissie SOB zette De Langes partijgenoot, gemeenteraadslid Saskia ter Kuile, een bericht over de voordracht op Twitter. Enkele commissieleden noemden het vertrek van De Lange ’een verlies voor Weesp’. Maar zij verklaarden wel dat zij het de wethouder van harte gunnen.

In Weesp heeft De Lange verkeer en vervoer in zijn portefeuille, financiën, stadsbeheer, participatie en burgerinitiatieven.

Net binnen