Goede basis gelegd op Curaçao maar wat Ferry Weertman kan verwachten van eerste openwaterzwemwedstrijd in Doha weet hij niet

Ferry Weertman

Ferry Weertman© Archieffoto ANP

Ferry Weertman

Verschillende regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. De Gooi- en Eemlander volgt vier van hen. Onder andere openwaterzwemmer Ferry Weertman.

Eindelijk mag ik weer. Na al die tijd dit weekend weer een echte race in het openwater over de olympische afstand van tien kilometer. De vorige is alweer een jaar geleden, ook in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Vanaf nu is voor mij iedere wedstrijd belangrijk. In aanloop naar de Spelen zijn er niet veel. Normaal gesproken zou ik het liefste de races uitkiezen die onder vergelijkbare omstandigheden worden gehouden als in Tokio. Dit om in augustus optimaal aan de start te staan. Helaas is het wedstrijdaanbod door corona veel beperkter.

Voor mij was het mooi geweest als de worldcup op de Seychellen door was gegaan. De temperatuur van het water en de hoge luchtvochtigheid daar zijn namelijk vergelijkbaar met Japan. Omdat het toerisme compleet is ingestort is er geen geld meer, waardoor de race werd geschrapt.

Het gebrek aan goede wedstrijden is voor mij en mijn coach Thijs Hagelstein een reden om terug te komen op ons besluit niet mee te doen met de Europese kampioenschappen. In mei reis ik af naar Boedapest om daar mijn titel te verdedigen. Het EK is bovendien een toernooi waar ik altijd goed in vorm ben. Na Berlijn in 2014, Hoorn in 2016 en Glasgow in 2018 zou ik voor de vierde keer op rij kunnen winnen.

Wat ik dit weekeinde kan verwachten qua resultaat? Ik weet het echt niet. Ik heb vorige maand tijdens een trainingskamp op Curaçao een goede basis gelegd. Ik heb veel meters gemaakt en goed aan de snelheid gewerkt. Ik voel me goed. Daarom is het ook zo belangrijk die worldcup heel serieus te nemen, inclusief de voorbereiding met het prepareren van drinken en eten. We doen er alles aan om vooral heel alert te blijven.

We zijn ook scherp in het naleven van de coronaregels. Ik zorg dat de bubbel waarbinnen ik beweeg zo klein mogelijk is. Zelfs in het zwembad zijn de trainingsgroepen gescheiden. We volgen het protocol en gaan risico’s zoveel mogelijk uit de weg. Ik moet er niet aan denken dat ik corona oploop. Dan zijn alle voorbereidingen voor niks geweest.

Ferry Weertman

trainen voor tokio

Vier regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. De Gooi- en Eemlander volgt om beurten badmintonster Selena Piek (29), openwaterzwemmer Ferry Weertman (28), handbalster Angela Malestein (28) en hockeyster Anne Veenendaal (25) tijdens hun voorbereiding.

Net binnen