Watertemperatuur in het Lupameer stijgt en dat is goed nieuws voor EK-gangers Weertman en Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman bij de huldiging in 2016. Ze doen mee aan het EK ter voorbereiding op de Spelen waar ze hun goud willen prolongeren.

Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman bij de huldiging in 2016. Ze doen mee aan het EK ter voorbereiding op de Spelen waar ze hun goud willen prolongeren.© Foto Hollandse Hoogte / ANP

Van onze verslaggever
Boedapest

Goed nieuws voor Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal: de wedstrijden in het open water bij het EK in Hongarije kunnen deze week vermoedelijk ’gewoon’ doorgaan. De temperatuur van het water in het Lupameer bij Boedapest heeft inmiddels bijna de minimaal vereiste 16 graden Celsius bereikt.

„Het water was vanochtend 15,1 graden en de zon schijnt de komende 48 uur volle bak”, zegt coach Thijs Hagelstein van de Nederlandse ploeg. „Het lijkt erop dat de temperatuur dus wel naar 16-plus gaat.”

Sharon van Rouwendaal zei vorige week zich enige zorgen te maken over het doorgaan van de EK-wedstrijden in het open water, omdat het water van Lake Lupa toen slechts 12 graden was. Van Rouwendaal verdedigt woensdag haar Europese titel op de vijf kilometer. Een dag later doet de geboren Baarnse dat ook op de tien kilometer, de afstand waarop ze bij de Spelen van Rio 2016 olympisch goud pakte.

Naarder Ferry Weertman, ook olympisch en Europees kampioen op de tien kilometer, vormt donderdag met debutant Lars Bottelier de Nederlandse afvaardiging in de mannenwedstrijd. Bottelier komt zondag ook nog in actie op de 25 kilometer.

„Voor woensdag en donderdag wordt regen voorspeld, dat kan de races wel beïnvloeden”, zegt Hagelstein. „Maar aan het weer kunnen we niets doen. We gaan het zien. Ik verwacht dat de races uiteindelijk doorgaan, maar officieel weten we het pas een uur van tevoren.”

Van Rouwendaal en Weertman gaan komende zomer in Japan proberen hun olympische titels in het open water te prolongeren. De 27-jarige zwemster doet deze week in Hongarije voor het eerst in anderhalf jaar weer mee aan een openwaterwedstrijd. Weertman kwam in maart alweer in actie bij een wereldbeker in Doha. Hij eindigde daar als achtste op de tien kilometer.

Net binnen