Koud, zoet water en een ochtendrace bevallen Ferry Weertman niet; in andere omstandigheden hoopt hij in Tokio op meer dan zijn vierde plek op het EK

Ferry Weertman.

Ferry Weertman.© Archieffoto ANP

Van onze verslaggever
Boedapest

De teleurstelling was groot bij Ferry Weertman na de tien kilometer op het EK openwater zwemmen. De olympisch kampioen greep in het Lupameer in Hongarije naast de medailles: vierde. „Ik kwam hier naartoe om er vier op een rij van te maken, niet voor de vierde plaats”, zei Weertman.

De 28-jarige zwemmer had bij de EK’s van 2014, 2016 en 2018 goud gepakt. In het koude Hongaarse meer nabij Boedapest zwom Weertman gedurende de race steeds verder naar voren. Hij had echter geen antwoord op de versnelling van de Italiaan Gregorio Paltrinieri, die won.

„Hier kom ik niet voor. Ik race altijd om te winnen”, zei de Naarder. „Ik heb wel het idee dat ik richting de Spelen op de goede weg ben. Ik heb er vertrouwen in dat ik in Tokio in betere doen ben dan nu. Het wordt dan een heel andere race dan nu. Hier zwommen we in een wetsuit, daar niet. Nu was het koud, daar warm. En hier zwommen we in zoet water, daar in zout water. In Tokio is het een ochtendrace in plaats van een middagrace. Dus ja, veel is dan anders. We zullen zien hoe iedereen er dan voor staat.”

Net binnen