Ajax in gesprek met Go Ahead Eagles-keeper Jay Gorter

Mike Verweij en Jeroen Kapteijns
Amsterdam

Ajax maakt serieus werk van Jay Gorter (20). De keeper van Go Ahead Eagles werd maandag gezien op sportpark De Toekomst. Op het trainingscomplex van de Amsterdammers had hij een onderhoud met trainer Erik ten Hag.

Gorter beleefde met zijn club Go Ahead Eagles een droomseizoen. Door de misstap van De Graafschap tegen Helmond Sport, op de slotdag van de Keuken Kampioen Divisie, promoveerde het elftal van Kees van Wonderen onverwachts naar de Eredivisie. Gorter had met 25(!) clean-sheets in 37 duels een groot aandeel in het Eagles-succes.

Lees ook: ’Eredivisie? Dat kan zo maar, of het buitenland’ Clubs staan in de rij voor ’recordkeeper’ Jay Gorter [video]

Bij Ajax is er een keeperscarrousel aan de gang. De Amsterdammers willen André Onana verkopen, staan open voor een (tijdelijk) vertrek van Kjell Scherpen en trokken Remko Pasveer al aan als concurrent van Maarten Stekelenburg, die zijn contract met één jaar verlengde.

Naast de ’oudjes’ Pasveer en Stekelenburg is er een plekje voor een jonge, talentvolle keeper.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars meldde zich inmiddels bij Go Ahead Eagles – de oud-club van Overmars én Erik ten Hag – voor Gorter. De club uit Deventer verlangde van het eveneens geïnteresseerde Vitesse eerder een transfersom van ruim één miljoen euro. Ajax wil vooralsnog niet verder gaan dan een half miljoen, maar de verwachting is dat de clubs elkaar ergens in het midden zullen vinden.

Na zijn eerste stappen op het voetbalveld bij FC Purmerend speelde de 1,90 meter lange keeper in de opleiding van Ajax, alvorens hij naar AZ en Go Ahead Eagles ging.

Net binnen