Dubbel kans op een gouden plak: wat is de top vijf van de bekendste olympische setjes?

Megan Rapinoe en Sue Bird, een setje dat goed is voor vijf gouden medailles.

Megan Rapinoe en Sue Bird, een setje dat goed is voor vijf gouden medailles.© Foto Getty Images/Ethan Miller

Kees van Dalsem

Dit jaar zullen er waarschijnlijk weinig olympische koppels ontstaan: er valt door alle coronabeperkingen niet echt te feesten. Maar bij eerdere Spelen speelden vooral na de wedstrijden de hormonen nog wel eens op. Wat zijn de bekendste olympische setjes?

5. Marion Jones en CJ Hunter

Het huwelijk van Marion Jones (45) en CJ Hunter (52) was maar heel kort een ’succes’. Kogelstoter Hunter was de trainer van het razendsnelle talent Jones en de twee kregen eind jaren negentig verkering. Wereldkampioen Hunter, zevende in Atlanta 1996, werd vlak voor de Spelen van 2000 echter positief bevonden op nandrolon. Jones won in Sydney maar liefst vijf keer goud, maar die plakken werden haar afgepakt nadat de Amerikaanse in 2007 bekende dat ze doping had gebruikt voor ze aan haar olympische zegereeks begon. Overigens had Jones nadat de relatie met Hunter in 2002 in de soep was gelopen ook nog een relatie met sprinter Tim Montgomery (goud op 4x100 meter in 2000), vader van Jones’ eerste kind. Hij werd echter in dezelfde zogenoemde Balco-dopingzaak als Jones en Hunter geschorst. Om IOC Boulevard goed af te sluiten: volgens de laatste berichten is Jones nog steeds gelukkig met de oud-sprinter Obadele Thompson (brons op de 100 meter in Sydney) uit Barbados. Ze hebben twee kinderen.

4. Edith Bosch en Mark Huizinga

De judoka’s Edith Bosch (41) en Mark Huizinga (47) leken het perfecte koppel: allebei wereldtop op de tatami, maar de turbulente verhouding hield uiteindelijk niet stand. Tijdens de Spelen van 2000 kwamen ze allebei op dezelfde dag in actie. Waar Bosch zevende werd, zag ze haar lief olympisch kampioen worden. Bosch won daarna op drie Spelen zilver en twee keer brons, terwijl Huizinga ook nog twee keer brons pakte.

3. Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman

Om in IOC Boulevard-sferen te blijven; Ranomi Kromowidjojo (30) had een relatie met huidig chef de mission Pieter van den Hoogenband, maar de zwemkoningin is nu al een tijdje gelukkig met openwaterkampioen Ferry Weertman (29). Samen zijn ze goed voor vier keer goud en één keer zilver en dat kunnen er nog meer worden.

2. Megan Rapinoe en Sue Bird

Voetbalster Megan Rapinoe (36) en basketbalster Sue Bird (40) maakten eind vorig jaar bekend dat ze verloofd zijn: het koppel is sinds 2017 bij elkaar. Rapinoe is de bekendste van de twee, maar Bird de succesvolste olympiër. Met de Verenigde Staten won Rapinoe in 2012 de gouden medaille. Bird heeft al vier blinkende plakken: met Team USA werd ze olympisch kampioen in 2004, 2008, 2012 en 2016. Ze maakt ook nog kans op haar vijfde, Rapinoe na de winst op Oranje op haar tweede.

1. Jason en Laura Kenny

Het meest succesvolle koppel aller tijden komt uit Groot-Brittannië. Baanwielrenners Jason Kenny (33) en Laura Kenny-Trott (29) wonnen samen maar liefst tien gouden medailles. Kenny won naast zes keer goud ook nog een zilveren plak en is daardoor samen met zijn collega Chris Hoy de meest succesvolle Britse olympiër. Zijn vrouw is met vier gouden plakken de meest succesvolle olympische baanwielrenster. In Tokio zijn ze weer van de partij.

Net binnen