Maarten van der Weijden dicht Ferry Weertman goede kansen toe bij het openwaterzwemmen, maar: ’De olympische titel prolongeren is moeilijker dan de titel winnen’

Ferry Weertman.

Ferry Weertman.© Archieffoto

Marcel Tabbers
Tokio

De olympische titel van Maarten van der Weijden in 2008 staat velen nog op het netvlies. Na het goud in Peking droeg hij op veel manieren zijn geluk uit vanwege de geslaagde behandeling tegen kanker. Tegenwoordig daagt hij zichzelf en anderen uit om met sponsoracties geld bijeen te sporten voor onderzoek naar kanker.

In Berlijn (2014) pakte Ferry Weertman uit Naarden nog verrassend EK-goud op de tien kilometer openwater. Zijn palmares vulde zich nadien in rap tempo met WK-zilver in Kazan (2015), EK-goud in Hoorn (2016) en natuurlijk de olympische titel in Rio de Janeiro.

Die kende een curieuze ontknoping met de Griek Spyridon Giannotis ogenschijnlijk als winnaar. Uit de beelden bleek dat Weertman echt als eerste aantikte. Zijn vriend Roland Beekes belde hem vanuit Nederland en vertelde het hem. Er volgden nog een wereldtitel (2017) en de derde EK-titel op rij (2018).

„De olympische titel prolongeren is moeilijker dan de titel winnen”, stelt Van der Weijden. „Alle ogen zijn op Ferry gericht. We spreken elkaar regelmatig en hij erkent dat er veel is veranderd in de laatste jaren. Zeker sinds Peking, toen openwaterzwemmen voor het eerst op het olympisch programma stond.” Tegenwoordig zijn onder de deelnemers steeds meer hele goede 1500 meter zwemmers. Dat is de langste officiële afstand in het binnenbad. „Die wagen de overstap naar openwater.”

Maar Ferry is sterk. En slim. „Hij moet wel zijn strategie aanpassen en misschien eerder naar voren komen. Met Florian Wellbrock, Gregorio Paltrinieri, Kristóf Rasovszky en Marc-Antoine Olivier heb je in het veld stuk voor stuk tempomakers. In Tokio zou het warme water zijn grootste tegenstander kunnen zijn. Daarom was zijn trainingskamp op Curaçao belangrijk. Een hoge watertemperatuur is niet zonder gevaar. De Amerikaan Fran Cippen overleed in de Verenigde Arabische Emiraten aan oververhitting. Ik zwom in diezelfde wereldbekerwedstrijd. Laten we hopen dat Tokio voor Ferry geen koude douche wordt.”

In actie: Ferry Weertman, openwaterzwemmen, 10 kilometer, woensdag 23.30 uur Nederlandse tijd.

Net binnen