Arnold Vanderlyde gelooft in Nouchka Fontijn: ’Stijgt ze boven zichzelf uit, dan maakt ze echt kans’

Nouchka Fontijn juicht na het behalen van de halve finale.

Nouchka Fontijn juicht na het behalen van de halve finale.© Foto ANP

Cas Broxterman

Het is januari 2012, Nouchka Fontijn bereidt zich voor op ’Londen’. Ze kan de eerste vrouwelijke bokser uit Nederland worden op een Olympische Spelen. Om haar kansen te vergroten, schakelt ze de hulp in van een bokser die in zijn carrière drie keer olympisch brons pakte: Arnold Vanderlyde staat in haar hoek.

Vanderlyde kijkt met bewondering naar de prestaties die Fontijn de afgelopen jaren neerzette. Daarin verloor hij haar langzamerhand uit het oog. Ze hebben nog wel contact, maar dan vooral via berichtjes op sociale media. Maar, zo benadrukt hij: „Ik kijk iedere wedstrijd van haar op de Spelen. Na de eerste twee overwinningen heb ik Nouchka gefeliciteerd.”

Londen bleek een station te vroeg, deelname bleef uit. Bij de halte Rio de Janeiro kon Fontijn wel uitstappen, met een zilveren plak tot gevolg. Haar partner Abdul Fkiri stond toen in de hoek, al leverde dat wel discussie op met de Nederlandse boksbond. Coach Fkiri zou door hun relatie te emotioneel betrokken zijn bij Fontijn.

Met haar olympische finaleplaats in het middengewicht (-75 kilogram) toonde ze dus het ongelijk aan. Inmiddels staat op haar erelijst ook al drie keer WK-zilver. In Tokio is goud het doel.

Fontijn kan van een afstandje op de onvoorwaardelijke steun van Vanderlyde rekenen. „Ik heb heel veel respect voor haar. Ze is 33 jaar en doet nog steeds heel goed mee. Ze staat in de halve finale, is dus al verzekerd van brons.”

Saillant detail: ze treft bij de laatste vier Lauren Price, van wie ze in 2019 de WK-finale won, een uitslag die na een protest van de Britse werd teruggedraaid. Dat hakte erin bij Fontijn. „Het is moeilijk te bepalen wat er precies beter moet, wil ze goud kunnen pakken”, aldus Vanderlyde. „Maar ik vind wel dat ze op bepaalde aspecten progressie zou moeten maken. De regie hebben met de voorhand, dus dat ze een mooie afstand aanhoudt: dat doet ze wel, maar het mag wat verfijnder. En als de tegenstander druk zet, moet ze het beter weg kunnen boksen. Niettemin: stijgt ze boven zichzelf uit, dan maakt ze echt kans.”

In actie: Nouchka Fontijn, boksen, halve finale middengewicht, vrijdag 07.00 uur.

Net binnen