Zwemmer Weertman uit Naarden gaat voor tweede goud

© ANP / Jeroen Jumelet

ANP
Tokio

Ferry Weertman gaat donderdag proberen om zijn olympische titel op de 10 kilometer in het open water te prolongeren. De 29-jarige zwemmer begint in de vroege Japanse ochtend - in Nederland is het dan 23.30 uur - aan de race over zeven rondes door het water van Odaiba Marine Park in Tokio. Weertman, die bij het EK van dit jaar in Boedapest net naast het podium eindigde, weet dat de concurrentie groot is.

In het Olympisch Stadion komt atleet Liemarvin Bonevacia in actie in de finale van de 400 meter. Bonevacia plaatste zich met een Nederlands record van 44,62 seconden voor de strijd om de medailles, die om 14.00 uur begint. In de ochtend doen de Nederlandse mannen en vrouwen mee aan de series van de 4x100 meter estafette. Het is ook dag twee van de zevenkamp, met Anouk Vetter, Emma Oosterwegel en Nadine Broersen.

Op de wielerbaan van Izu doet Jan-Willem van Schip mee aan het omnium, dat bestaat uit vier onderdelen. Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx hebben de knock-outfase van het sprintonderdeel keirin op het programma staan. De zes vrouwen die overblijven, gaan om 10.45 uur in de finale om de medailles strijden. Voor Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zijn donderdag de achtste finales en kwartfinales op de sprint. De twee Nederlanders behoren tot de topfavorieten voor het goud. Op het laatste WK namen ze het in de finale tegen elkaar op, met Lavreysen als winnaar.

Schoonspringster Celine van Duijn hoopt zich in de halve finale, die om 03.00 uur begint, te plaatsen voor de finale van later op de dag (08.00 uur). Ze moet dan bij de eerste twaalf eindigen.

De waterpolosters zijn uitgeschakeld in de strijd om de medailles, maar ze moeten wel nog om de plaatsen vijf tot en met acht spelen. Oranje neemt het vanaf 07.00 uur op tegen China.

Net binnen