Hof begint aan hoger beroep van vermeende spotter in spyshopmoord in Huizen

Ronald Bakker, medewerker van de Spyshop, werd in Huizen koelbloedig omgebracht.

Ronald Bakker, medewerker van de Spyshop, werd in Huizen koelbloedig omgebracht.© Archieffoto Michel van Bergen

ANP
LEEUWARDEN

Bij het hof in Leeuwarden begint vrijdag het hoger beroep in de zaak van Ali M., een van de mannen die eerder door de rechtbank is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op spyshopmedewerker Ronald Bakker in Huizen.

De moord op Bakker maakt deel uit van een reeks liquidaties in het omvangrijke Marengo-proces. Bakker werd op 9 september 2015 bij zijn woning in Huizen vermoord, nadat hij was teruggekeerd van zijn werk in Nieuwegein. Ridouan Taghi zou daar volgens het Openbaar Ministerie (OM) opdracht toe hebben gegeven, omdat de spyshop informatie aan de politie zou hebben verstrekt. Dat zou mede hebben geleid tot het oprollen van Taghi's organisatie, die er spullen inkocht.

In de weken voorafgaand aan de liquidatie werden Bakkers gangen door vermoedelijke bendeleden in kaart gebracht, onder wie de vermeende 'spotter' Ali M. De rechtbank veroordeelde hem in maart vorig jaar tot een gevangenisstraf van dertien jaar. Medeverdachte Mourad B. kreeg vijftien jaar cel. Volgens de rechtbank brachten de spotters de bewegingen van Bakker tot vlak voor zijn dood nauwgezet in kaart en gaven ze zijn signalement door, evenals het kenteken van de auto waarin hij reed.

De nu 33-jarige M. ging in hoger beroep tegen het vonnis.

Lees ook: Moord op spyshopmedewerker was ’liveshow voor zijn vrouw’

Lees ook: Taghi overwoog wraakactie met anti-tankwapen na liquidatie spyshopmedewerker Ronald Bakker uit Huizen

Net binnen