’Veilig vastgoed verhuren en ondermijning voorkomen.’ Gemeente Hilversum waarschuwt makelaars en corporaties

Wethouder Arno Scheepers (rechts) overhandigt de brochure 'Veilig uw pand verhuren' aan Jeroen Jones.

Wethouder Arno Scheepers (rechts) overhandigt de brochure 'Veilig uw pand verhuren' aan Jeroen Jones.© Foto: gemeente Hilversum

Eddie de Paepe
Hilversum

De Hilversumse wethouder Arno Scheepers heeft woensdag de brochure ’Veilig uw pand verhuren’ overhandigd aan Jeroen Jones, eigenaar van Interhouse Makelaardij. Hiermee werd aandacht gevraagd voor het veilig verhuren van (bedrijfs)panden in deze Week van de veiligheid.

Vastgoed is één van de speerpunten in de gemeentelijke aanpak van ondermijning, onder meer in vastgoed en horeca. Hierop sluit de aanpak vastgoed aan. Met als doel, aldus de gemeente, het duurzaam terugdringen en voorkomen van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. In de brochure wordt uitgelegd wat de risico’s zijn voor de verhuurder en hoe deze misbruik van zijn pand kan voorkomen.

In de bus

Later deze week ontvangen andere makelaars en woningcorporaties deze brochure in de bus, met een begeleidende brief. In deze brief wordt verwezen naar het Damoclesbeleid dat onder meer bepaalt dat panden voor langere tijd gesloten kunnen worden op last van de burgemeester, meldt de gemeente. De verhuurder leidt hierdoor financiële schade en zijn goede naam wordt aangetast. Verhuurders worden geadviseerd om hun huurders te screenen, een goed huurcontract op te stellen en toezicht te houden op het gebruik van het pand.

Spotlight

„Criminelen huren panden voor hun criminele activiteiten om zo zelf buiten schot te blijven”, licht Scheepers toe. „Maar verhuurders komen in de spotlight te staan als ze in verband worden gebracht met drugscriminaliteit, witwassen of illegale huisvesting. In de brochure wordt uitgelegd wat verhuurmakelaars en woningcorporaties kunnen doen om te voorkomen dat hun panden oneigenlijk worden gebruikt.”

Net binnen