Jong AZ en Jong Ajax brengen toeschouwers niet op het puntje van hun stoel. Rode kaart doorbreekt de gezapigheid [video]

Theo Brinkman
Wijdewormer

Er werd gehoopt op een beetje spektakel, maar de wedstrijd Jong AZ-Jong Ajax bracht de duizend toeschouwers maandagavond niet echt op het puntje van de stoel. De uitslag (1-1) paste er wel bij.

Een doelpunt van Ernest Poku, een kleine tien minuten voor rust, leek Jong AZ de overwinning op te leveren, maar in de slotfase kwam Jong Ajax langszij via Max de Waal. Keerpunt was een rode kaart voor Jong AZ-spits Yusuf Barasi vlak voor de 1-1.

Prijs

Voorafgaand aan de wedstrijd kreeg Jong AZ-trainer Maarten Martens de prijs voor ‘beste trainer van de eerste periode in de eerste divisie’. Jong AZ reeg in die periode de overwinningen aan elkaar en pakte in september de koppositie.

Daarna leed het team ook wel de nodige nederlagen, maar nog altijd staat het in de top van de ranglijst. Door het gelijkspel van maandag staat Jong AZ nu op een gedeelde vierde plaats.

Andere speelwijze

Maarten Martens stuurde Jong AZ maandagavond met een ander strijdplan het veld in dan dit seizoen gebruikelijk. De 5-2-3 opstelling was ingeruild voor een klassieke 4-3-3. Dat had waarschijnlijk vooral te maken met de aanwezigheid van Hakon Evjen en Ernest Poku, twee spelers van de A-selectie. Evjen speelde op tien, Poku als rechtsbuiten.

Op doel stond Hobie Verhulst, die eigenlijk te oud is voor Jong AZ maar tegen andere belofteteams wel mee mag doen. Ook de A-selectiespelers Thijs Oosting, Peer Koopmeiners en Mo Taabouni waren er weer bij. Ze konden meedoen omdat AZ pas woensdag naar Roemenië vliegt voor de Conference Leaguewedstrijd tegen CFR Cluj.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij Ajax ontbraken spelers die dicht tegen het eerste elftal aan zitten. Ajax speelt dinsdagavond voor de Champions League tegen Borussia Dortmund. De enige speler van naam die meedeed, was Danilo. De spits deed zestig minuten anoniem mee en werd toen gewisseld.

Verwachtingen

Zoals altijd bij duels tussen de buren AZ en Ajax werd het nodige verwacht, maar lange tijd was de wedstrijd vrij zouteloos. De veelbelovende beginfase (met een grote kans voor Barasi na een mooie solo van Poku) kreeg geen vervolg. Het tempo was hoog, dat wel, en het spel ging op en neer. Er waren wat kansjes, er waren wat schoten en een verdwaalde voorzet van Ajax schampte de lat, maar al met al was er weinig opwinding. De enige opleving was de 1-0 van Poku, die na een dieptepass van Thijs Oosting vrije doortocht had en de bal rustig in de hoek schoof.

Twintig minuten voor tijd verdween de gezapigheid op slag door de rode kaart voor Barasi. De spits van Jong AZ kreeg de kaart omdat hij te hard doorging op verdediger Enric Llansana. Het had er alle schijn van dat Barasi even wraak wilde nemen voor een overtreding die Llansana enkele minuten eerder op hem maakte.

Onnodig

De actie van Barasi was niet alleen onnodig, maar kostte Jong AZ waarschijnlijk ook de overwinning. Barasi had amper het veld verlaten of Jong Ajax kwam op 1-1 door een kopbal van invaller Max de Waal.

In het slotkwartier was voor Jong AZ daarna een kwestie van overleven. Dat lukte, mede door het uitstekende spel van het centrale duo Joey Jacobs en Tijs Velthuis. Alleen spits De Waal was nog heel dicht bij de 2-1, maar zijn schot in de slotseconde ging rakelings naast.

Jong AZ-Jong Ajax 1-1.

38. Poku 1-0, 73. De Waal 1-1.

Rode kaart: 72. Barasi (Jong AZ).

Jong AZ: Verhulst; Lathouwers, Jacobs, Velthuis, Oosting (63. Dirks); Buurmeester, Evjen, Koopmeiners; Poku (63. De Jong), Barasi, Taabouni (84. Griffith).

Jong Ajax: Setford; Van Gelderen, Llansana, Musampa (82. Douglas), Baas; Fitz-Jim, Ünüvar, Regeer; Martha (63. Hansen), Danilo (62. De Waal), Salah-Eddine (46. Warmerdam).

Net binnen