Celstraffen geëist voor ontucht en uitbuiting minderjarige

ANP Producties | Bron: ANP

Tegen twee mannen die in 2019 betaalde seks hebben gehad met een minderjarig meisje zijn dinsdagmiddag bij de rechtbank in Den Bosch deels voorwaardelijke celstraffen geëist van vier maanden en een maand en voor beiden werkstraffen van 240 uur. De komende dagen staan nog vijftien klanten van het destijds 16-jarige meisje uit Valkenswaard terecht. De eerste verdachten die moesten voorkomen voor ontucht, zeggen dat ze niet in de gaten hadden dat ze met een minderjarige te maken hadden. Het meisje zelf verzweeg dat ook.

De twee verdachten zeiden dat ze via Tinder in contact waren gekomen met de toen 16-jarige Sharella. De minimumleeftijd voor die datingsite is 18 jaar, maar daar is geen controle op. De mannen gingen er naar eigen zeggen toch van uit dat ze met een volwassen vrouw te maken hadden, ook al gaf ze in haar profiel aan dat ze op zoek was naar een 'sugardaddy'. De 35-jarige Najim el A. uit Antwerpen en Jelle B. (26) uit Hapert verklaarden dat ze nooit betaalde seks met haar zouden hebben gehad als ze wisten dat het meisje minderjarig was.

Tegen El A. werd een maand onvoorwaardelijke celstraf geëist voor één seksafspraak. B. hoorde vier maanden tegen zich eisen, waarvan drie voorwaardelijk, omdat hij zeker drie keer met het meisje betaalde seks had.

Eigen beheer

Hoewel het meisje zelf het initiatief tot de betaalde seks nam en het identiteitsbewijs van haar 21-jarige zus gebruikte om haar klanten te misleiden, meende de officier van justitie dat prostitutie door minderjarigen gestopt moest worden. "Deze meisjes kunnen misschien denken dat ze dit werk aankunnen, maar dit hoort niet. En deze jonge vrouwen zijn niet de schuldigen, maar de volwassen mannen. Daar moet een eind aan komen."

Eerder op de dag werd tegen drie chauffeurs, die seksafspraken voor het meisje regelden en haar daar ook naartoe reden, tussen de tien en twintig maanden cel geëist voor ontucht, uitbuiting en mensenhandel. Net als de klanten beweerden zij dat ze niet wisten dat het meisje minderjarig was.

De politie kwam de illegale seks op het spoor via een advertentie van het meisje op sexjobs.nl. Op haar telefoon vond de politie gegevens van haar klanten. Vijftien van hen moeten vrijdag en volgende week maandag nog voor de rechter verschijnen. De zaak tegen een derde verdachte die dinsdagmiddag moest verschijnen, is uitgesteld omdat hij geen advocaat had.

Net binnen