’Kinderen met autisme geef jij een plek in de maatschappij.’ Koninklijke onderscheiding voor de directrice van De Droomboom

Esther Rabbe-Grimbergen

Esther Rabbe-Grimbergen© STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARKS

Ilona Bos
Blaricum

Ze stond aan de wieg van de oprichting van De Droomboom in Blaricum en geeft kinderen met autisme een kans om deel te nemen aan de maatschappij. Esther Rabbe-Grimbergen ontving vrijdag daarom een koninklijke onderscheiding van de Blaricumse loco-burgemeester Anne-Marie Kennis.

Kennis noemde het bewonderingswaardig wat Rabbe bij kinderen met autisme teweegbrengt. De gedecoreerde zet zich al vijftien jaar in voor kinderen met autisme tussen de 2 tot 8 jaar. Het lukt haar om de kinderen uit hun eigen wereldje te halen. Al tijdens het intakegesprek krijgt ze contact met ze. Terwijl die kinderen vaak alleen door de ouders te benaderen zijn. „Dat is uw grootste talent”, aldus Kennis.

Bij De Droomboom leren kinderen met autisme op een bijzondere manier. De begeleiders werken met de ABA-methode. Rabbe maakte deze methodiek zich eigen door een opleiding aan de universiteit van Texas te volgen. Kinderen leren het gedrag dat functioneel kan zijn -en sociaal en cultureel gezien belangrijk is- aan. Daarnaast leren ze het niet gewenst gedrag af. Met de methode boekt ze succes: tachtig procent van de kinderen stroomt uiteindelijk door naar regulier onderwijs.

De loco-burgemeester stipte ook nog het doorzettingsvermogen en de moed van de gedecoreerde aan. Soms werkt Rabbe tachtig uur per week, en gaat in haar eigen tijd ook regelmatig op stap om sponsors binnen te halen voor de stichting. En toen kwam corona in 2020. Rabbe zag dit aankomen en bedacht daags daarvoor oplossingen. Eén dag na de aangekondigde lockdown konden de begeleiders aan de slag en kregen de kinderen thuis een-op-een training.

Net binnen