Alleen slimheid kan zo’n bonkige en houterige verdediger wegspelen | column Gooische voetbalscheidsrechter

Wouter van der Schaaf.

Wouter van der Schaaf.© KASTERMANS STUDIO/BEN DEN OUDEN

Wouter van der Schaaf

„Scheids, heeft u wel goed gecontroleerd of die jongen wel mee mag spelen? Volgens mij is hij te oud voor onze leeftijdsgroep.”

Het gebeurt maar al te vaak dat een speler of een coach zo’n verdenking uit. Vooral bij de junioren zo tussen dertien en zestien jaar. Dan gaat het vrijwel altijd over jongens van de tegenpartij die op vroege leeftijd begonnen zijn met een groeispurt. Zo eentje waar de jongens al na een paar maanden uit hun pas aangeschafte schoenen zijn gegroeid en in één seizoen drie keer van shirt moeten wisselen. Small, medium, large.

U kent ze vast ook in uw omgeving. Van die jongens die op hun dertiende of vijftiende plots groeien als bamboe. Één maand niet gezien en ze zijn bijna onherkenbaar veranderd. Hun motoriek heeft zich in die tijd nog niet helemaal aangepast aan hun nieuwe lengte. Ze bewegen zich wat minder soepel over het veld.

Daartegenover staan de ’laatgroeiers’. Ze blijven tot hun zestiende of zeventiende onveranderlijk vasthouden aan de lengte die zij al jaren hebben. Hun groeihormonen zijn nog niet in werking getreden. Dat komt nog wel. En heel wat van die jongens passeren dan op hun achttiende de ’vroegbloeiers’.

De elftallen van de dertien, veertien, vijftienjarigen bieden een bonte mengeling van snel- en laatgroeiers. Van die jongens die op hun 14e hard op weg zijn naar de 1 meter 90 en anderzijds spelers die op hun 16e nog ogen als - voorheen - C-junioren.

Het verschil in lengte zorgt maar al te vaak een ongelijke strijd bij de teams in de leeftijd tussen twaalf en zestien jaar. De boomlange 14-jarige keeper plukt met groot gemak de cornerballen uit de lucht, terwijl de kleine keeper aan de andere kant van het veld ook met de grootste moeite er niet in slaagt de lat aan te tikken. En dan die geblokte jongens in de achterhoede. Vrijwel onpasseerbaar voor kleine mannetjes in de voorhoede. Alleen slimheid kan zo’n bonkige en houterige verdediger wegspelen. Dat maakt ogenschijnlijk ongelijk wedstrijden bij deze leeftijdsgroepen onvoorspelbaar boeiend. David tegen Goliath. Die uitslag is bekend.

Clubscheidsrechter Wouter van der Schaaf bericht elke week over wat hij heeft meegemaakt of gezien op een regionaal voetbalveld.

Net binnen