Lezersdilemma: Hoe kan ik hulp regelen als zus dat niet wil?

© Foto Pixabay

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers een dilemma voor. Anderen reageren hierop. Vandaag: Hoe kan ik hulp regelen als zus dat niet wil? Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

De alleenstaande zus van Sabine heeft het zwaar. Ze wordt gekweld door eenzaamheid en geldgebrek. Sabine wil haar broers in stelling brengen om haar zus te helpen, maar die wil haar problemen binnenkamers houden. Hoe verder?

Sabine (38): ,,Ik ben de jongste van een gezin van vier. Mijn zus zie ik het vaakste. Niet alleen omdat ze bij me in de buurt woont, maar vooral omdat ze me het hardste nodig heeft.

Mijn zus is een beetje anders dan anderen. Vroeger sloot ze zich al vaak af van de buitenwereld. Op school had ze weinig vriendinnen en op haar verjaardag kwamen hooguit een paar buurmeisjes een cadeautje brengen. En die draafden op omdat mijn moeder hen had uitgenodigd met de belofte dat er taart was.

Als twintiger werkte mijn zus een tijdje bij een kantoor, tot computers daar veel werk overnamen en er voor haar geen plaats meer was. Ik denk dat het voor haar werkgever ook een welkom excuus was om van haar af te komen, want echt goed functioneerde ze nooit. Als het even druk was, kon ze het tempo niet bijbenen en meldde ze zich ziek. Het lukte haar nooit om een nieuwe baan te vinden. Dat is geen wonder, want ze is niet stabiel en heeft het zonder werk al druk genoeg met zichzelf. Ze woont in haar eentje in een klein appartement. Daar ga ik iedere week bij haar langs, de laatste tijd wat vaker omdat ze me nodig heeft. Want ik merk aan alles dat ze vereenzaamt. De rommel bij haar thuis, de sjofele kleding die ze draagt en de twijfelachtige geur in haar huis vertellen me dan dat ze steeds verder van de samenleving komt te staan.

In onze gesprekken van de laatste maanden is ze daar ook niet geheimzinnig over. Ze vertrouwde me toe dat ze soms geen reden ziet om haar bed uit te komen. Met de tv of een boek als enige gezelschap plakt ze in haar eentje de dagen aan elkaar.

Huilend vertelde ze me laatst dat ze ook weinig heeft om voor te leven: geen kinderen om voor te zorgen, geen plannen en geen vakanties of uitjes in het verschiet.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Illustratie Pixabay

Ze wordt steeds neerslachtiger omdat ze de laatste tijd ook kampt met geldgebrek. Haar energierekeningen en haar huishuur stijgen, de boodschappen worden duurder en ook aan sigaretten is ze tegenwoordig een kapitaal kwijt. En dat terwijl haar uitkering amper hoger wordt.

Nu het haar allemaal boven het hoofd groeit, wilde ze dat aan me kwijt. Maar tegelijk schaamt ze zich voor haar situatie, dus vroeg ze me nadrukkelijk om het niet aan anderen te vertellen.

Ook niet aan de familie.

En daar zit ik nu mee. Want ik weet zeker dat mijn broers haar graag willen helpen, als ze zouden weten hoe beroerd ze ervoor staat.

Mijn broers hebben allebei een goede baan en een groot hart. Dus die zijn echt niet te beroerd om haar te steunen. Maar hoe kan ik die noodzaak onder hun aandacht brengen als ze me op het hart drukt om niemand over haar zorgen te vertellen?’’

Net binnen