Verzwaringsdeken kan oplossing zijn voor slaapproblemen | column

© Getty Images

Hanneke van den Berg

Het aantal reacties op de eerste aflevering van mijn column is overweldigend en ook hartverwarmend. Zoveel mensen kampen met hetzelfde probleem, zo blijkt. Daar moet toch wat aan te doen zijn, zou je zeggen.

Er worden op internet talloze oplossingen geboden: van een verzwaringsdeken tot CBD-olie, van een avondwandeling tot yoga. En natuurlijk ga ik alles uitproberen.

Veel lezers adviseerden me om de oorzaak te achterhalen van het slechte slapen. Maar ik denk dat dit een van de laatste mysteries is die ik zal weten te ontrafelen. Want hoe bepaal je wat de exacte reden is? Is het genetisch bepaald, moet ik het op de overgang gooien, komt het door het ’moederinstinct’, dat ervoor zorgt dat ik sinds de geboorte van mijn kinderen erop getraind ben van vrijwel elk geluidje wakker te worden?

Lees ook: Het zou zo fijn zijn om één nachtje door te slapen | column

Ik ben begonnen met het gebruik van een verzwaringsdeken en CBD-druppels. Op dat laatste kom ik nog terug. De deken weegt negen kilo. Mensen die naakt slapen of met het raam open, worden er mogelijk doodsbenauwd van, maar ik vind het heerlijk.

De deken die ik gebruik heeft kleine compartimenten van 12×12 cm, die zorgen voor een gelijkmatige drukverdeling. De zwaarte biedt een bepaalde geborgenheid en kalmeert gek genoeg ook. Door het gewicht heb je minder de neiging om te gaan woelen en komt het lichaam echt meer tot rust.

Deze deken lijkt bij mij wel wat te werken, al is doorslapen er nog niet echt bij. Maar misschien moet mijn lichaam dat ritme van ’s nachts wakker worden nog zien te doorbreken.

Wordt vervolgd….

De deken die ik momenteel gebruik is de Slowwave. Deze heeft negen laagjes en is verkrijgbaar met een gewicht van vijf, zeven en negen kilo. Welke je kiest is afhankelijk van je lichaamsgewicht. De deken kost 169 euro en is verkrijgbaar bij www.slaapwijzer.net

Eigenaar William van der Klauw van Slaapwijzer heeft ook een boek geschreven over chronische slapeloosheid en hoe je dat zou kunnen oplossen. Het heet ’Versla het monster’.

Reacties kunt u mailen naar bijlageredactie@mediahuis.nl

Hanneke van den Berg is redacteur van deze krant en heeft al lange tijd slaapproblemen. In deze rubriek gaat ze op zoek naar allerlei mogelijke oplossingen en beschrijft haar ervaringen.

Net binnen