Bunschoter uitvaartverzorger die fotograaf Caspar Huurdeman belaagde krijgt 1000 euro boete; Crowdfundactie in Bunschoten gestart om boete te betalen (update)

Caspar Huurdeman direct na het incident in Bunschoten.

Caspar Huurdeman direct na het incident in Bunschoten.© archieffoto Bob Awick

Eric Lorier
Bunschoten

De Bunschoter uitvaartverzorger die persfotograaf Caspar Huurdeman november vorig jaar belette zijn werk te doen en de Baarnse fotograaf zelfs zijn camera ontfutselde, is donderdagochtend veroordeeld tot een boete van duizend euro. De zaak werd buiten de rechter om geschikt. Dit kan bij lichte vergrijpen, en als de veroordeelde daarmee akkoord gaat. In Bunschoten is vrij snel na het vonnis een crowdfundactie opgestart om gezamenlijk de boete van Aart Koelewijn te betalen.

Caspar Huurdeman was op 4 november vorig jaar in opdracht van deze krant in Bunschoten om de te verwachte massale belangstelling vast te leggen bij de condoleance voor een van de twee onder mysterieuze omstandigheden overleden jonge Bunschoter mannen. De plotselinge dood van de twee inwoners hakte er flink in in het dorp.

De uitvaartverzorger vroeg de fotograaf te stoppen met het maken van foto’s, en de gemaakte foto’s zelfs te wissen. De fotograaf weigerde dit. Hij maakte zijn foto’s vanaf de openbare weg, en op respecvolle afstand. Huurdeman wilde na te zijn aangesproken weggaan, maar werd bij zijn auto opnieuw benaderd door de uitvaartverzorger. Toen Huurdeman opnieuw weigerde de foto’s te wissen greep de uitvaartverzorger de camera die aan een band om Huurdemans nek hing en heeft deze afgepakt en mee naar binnen genomen. Volgens Huurdeman werd hij hierbij gewurgd omdat de band van de camera immers om zijn nek hing. De uitvaartverzorger heeft de camera teruggegeven. De foto’s stonden er nog op.

Ethische discussie

Het Openbaar Ministerie heeft de uitvaartverzorger alleen beschuldigd van eenvoudige diefstal en het hinderen van een persfotograaf die zijn werk doet, en niet van mishandeling. Het OM stelt nadrukkelijk dat de fotograaf niets verkeerds heeft gedaan. Het OM stelt bovendien dat er alle ruimte mag zijn voor een ethische discussie over het wel of niet fotograferen van mensen bij een uitvaartplechtigheid, maar dat dit nooit mag leiden tot het afpakken van een camera.

De uitvaartverzorger zegt dat hij niet wilde dat de op de openbare weg aanwezige persfotograaf foto’s nam van de bezoekers. Ook zegt hij dat hij ongerust was dat de situatie uit de hand zou lopen als de bezoekers - onder meer leden van de harde kern van SV Spakenburg - de fotograaf zouden opmerken. Daarom besloot de uitvaartverzorger de fotograaf aan te spreken en te verzoeken weg te gaan.

Huurdeman heeft jaren bij zowel Spakenburg als IJsselmeervogels gefotografeerd en is daar nooit lastig gevallen. Huurdeman heeft verder geen mening over het vonnis. „Het ging mij verder niet om de hoogte van de straf, ik was eigelijk vooral benieuwd naar zijn verhaal.” Huurdeman neemt de uitleg van de uitvaartverzorger voor kennisgeving aan.

Crowdfundactie

Inmiddels is in Bunschoten een crowdfundactie opgestart voor uitvaartverzorger Aart Koelewijn, die volgens de initiatiefnemers opkwam ’voor het welzijn van de bezoekers tijdens een aanvaring et een persfotograaf’. In de tekst bij de crowdfundactie wordt Aart Koelewijn uitgebreid gesteund. ’Deze harde werker heeft het hart op de juiste plaats en kan niet tegen onrecht.’ Binnen twee uur was de opbrengst al ruim meer dan de 1000 euro van de boete.

Lees ook: ’Dit was niet waardig.’ Agressieve uitvaartverzorger Bunschoten bezorgt branche slechte naam

Lees ook: Persfotograaf Caspar Huurdeman ongewild ineens zelf nieuws na mishandeling; ’Ik ben nooit eerder bang geweest, maar misschien dat ik hierdoor wel wat terughoudender word in mijn werk’

Lees ook: Persfotograaf aangevallen door uitvaartverzorger en van camera beroofd in Bunschoten: ’Dacht even dat ik doodging’

Net binnen