Mensen met grote schuld nog dieper in problemen door schuldhulpverlener
De hulp van PLANgroep vergrootte soms de ellende.© Illustratie Getty Images
Minstens acht gemeenten hebben recent hun samenwerking met schuldhulpverlener PLANgroep opgezegd. Cliënten van het bedrijf werden pas laat geholpen, kwamen vaak dieper in de problemen door onbetaalde rekeningen en de schuldhulpverlener bleek slecht bereikbaar waardoor problemen niet werden opgelost.
Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Investico en deze krant. Een cliënt uit Alphen aan den Rijn moest de kerst doorkomen zonder geld, omdat schuldhulpverlener PLANgroep die maand een rekening te veel had betaald. Daardoor was er geen geld over voor boodschappen.
In Haarlemmermeer verloor iemand zijn inboedelverzekering en zou een ander bijna uit haar huis worden gezet, omdat PLANgroep vergeten was om de rekeningen te betalen. Uit vele gemeenten stromen dit soort voorbeelden toe.
Schuldhulpverlener
Mensen die hulp nodig hebben bij hun financiën of een grote schuld hebben, kunnen bij hun gemeente aankloppen. De gemeente verwijst de zwaardere gevallen door naar een schuldhulpverlener, zoals het commerciële PLANgroep. Zij beheren dan het geld en betalen de rekeningen. PLANgroep liet dit vaak na, of betaalde de rekeningen veel te laat, waardoor schulden juist opliepen.
Lees ook: Stress en schulden lopen op door falende hulpverlener. Een cliënt moest de kerst doorkomen zonder geld
Sommige mensen krijgen hun contactpersoon niet te pakken, of pingpongen tussen contactpersonen. Met nog meer stress en nog meer schulden als gevolg.
Contract verbroken
Volgens PLANgroep spelen de problemen sinds vorig jaar, maar Investico en deze krant vonden gevallen van soms al negen jaar geleden.
Inwoners van Alphen stapten in 2016, 2018 en 2019 naar de Nationale Ombudsman. Bij een inwoonster van Hoorn greep de Ombudsman al in 2013 in en in dat jaar trok de lokale PvdA’er aan de bel over meerdere probleemgevallen.
Hoorn heeft inmiddels geen contract meer met PLANgroep en dat geldt ook veel andere Noord-Hollandse gemeenten. In totaal besloten minstens acht gemeenten recent hun samenwerking met PLANgroep te beëindigen. Vijftien andere gemeenten stopten al eerder met PLANgroep, soms gingen ze zelf de schuldhulpverlening regelen, of gingen met goedkopere aanbieders in zee. PLANgroep is de grootste commerciële schuldhulpverlener van Nederland en werkt voor zo’n zestig gemeenten.
Verbeterslag
Haarlemmermeer, Katwijk en Alphen aan den Rijn hebben sinds het najaar nauw contact met PLANgroep over de klachtenstroom en hopen op verbetering.
De gemeenten hebben daar plannen voor opgesteld en enkele zeggen ’forse verbeterslagen’ te zien. Andere gemeenten vonden dat verbetering te lang uitbleef en verbraken het contract. Bunschoten stelt tevreden te zijn en geen klachten te horen. Gemeenten kunnen diensten uitbesteden, maar blijven verantwoordelijk.