Klein verkiezingsnieuws: CDA Wijdemeren is één grote familie en De Heer stuurt de ChristenUnie het bos in

Het CDA in Wijdemeren lijkt wel één grote familie.

Wijdemeren

De gemeenteraadsverkiezingen zorgen voor nieuws. Groot nieuws, maar ook klein nieuws. In deze rubriek verzamelen we wat van deze ’faits divers’. Deze keer onder meer: Niemand overtreft de familiebanden bij CDA Wijdemeren, en De Heer neemt de ChristenUnie uit wandelen.

6700 keer Kieskompas Hilversum

De stemhulp voor Hilversummers, Kieskompas, is de afgelopen drie weken bijna 6700 keer ingevuld. De antwoorden op dertig stellingen moeten Hilversummers een advies geven over welke partij het meest overeenkomt met hun eigen ideeën. Wie er desondanks nog steeds niet helemaal uit is, of wie toch nog met vragen zit: geen paniek. Op 12 maart staan de deelnemende partijen op de kop van Groest. Tussen 10.00 en 15.00 uur is daar een politieke markt.

Lentemarkt voor twijfelaars

Blaricummers die nog twijfelen over hun stem woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen zaterdag tussen 12 en 16 uur terecht op de Lentemarkt die wordt gehouden op het plein voor wijkcentrum De Malbak in de Bijvanck. Op de markt zijn alle politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen aanwezig om bezoekers te informeren over hun plannen, wensen en verlangens voor het dorp. Maar er is meer dan politiek alleen. Voor kinderen en jongeren zijn er activiteiten in het kader van ‘NLdoet’ die worden georganiseerd door het jeugd- en jongerenwerk van Versa Welzijn. De lokale Modelspoorclub haakt bij de markt aan door in zijn clublokaal in De Malbak open huis te houden.

(Tekst gaat door onder de foto)

ChristenUnie aan de wandel

ChristenUnie Baarn maakt zondag een lekkere boswandeling in het Baarnse Bos. Is weer eens wat anders dan flyeren op de markt of iets dergelijks. Kees de Heer, commissielid bij de provinciale statenfractie van de ChristenUnie en los daarvan ook een kenner en liefhebber van de natuur, fungeert als gids. De Heer scoort sowieso punten in Baarn, want gevraagd naar zijn favoriete plek in de provincie zegt de Amersfoorter toch maar: „De Koningslaan in het Baarnse Bos, pal tegenover paleis Soestdijk. Het Baarnse Bos is een boeiend bos vanwege de bijzondere paddenstoelen en vanwege alle monumentale lanen en andere cultuurhistorische interessante restanten van het eeuwenoude park.” Wie zin heeft in een zondagmiddagwandeling met De Heer en de rest van de ChristenUnie: verzamelen om half twee op de parkeerplaats bij De Generaal.

Opa én dochter én kleindochter

Dat was natuurlijk vragen om een overtreffende trap, het artikeltje over de vader en dochter uit Muiderberg die bij de PvdA in Gooise Meren op de lijst staan. Dat laten ze bij het CDA in Wijdemeren niet over hun kant gaan. Daar hebben ze zelfs een grootvader, dochter en kleindochter op de lijst, op nummer 36, 19 en 1. Henk Luijer (89 jaar), zijn dochter Esther (de Haan-) Luijer (41 jaar) en zijn kleindochter Rosalie (31 jaar), momenteel wethouder voor de partij. Die laatste is de oudste dochter van de oudste dochter van Henk, die negen kinderen heeft. Dus Esther is tante van Rosalie. Volgt u het nog? Maakt niet uit, het CDA is in Wijdemeren in elk geval echt een familiepartij. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de partij in Wijdemeren liefst vijftig mensen op de lijst heeft gezet. Familiebanden zijn dan bijna eerder onvermijdelijk dan opmerkelijk.

’Zonnig’ stemadvies

’De bewoners uit de Siriusstraat, die al meer dan een half jaar met de gemeente in de clinch liggen over een verbod van zonnepanelen op hun daken, komen twee dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen met een ’zonnig stemadvies’. Alle partijen in de Hilversumse gemeenteraad hebben een mail ontvangen met de vraag of ze de zonnepanelen in de Siriusstraat steunen of niet. Via een kort ’ja of nee’ kunnen ze reageren op de volgende stelling: ’Mijn fractie vindt unaniem dat het belang van de transitie naar duurzame energie, dat sinds de Russische inval van Oekraïne alleen maar urgenter is geworden, veel zwaarder weegt dan kenmerkende gebiedskarakteristieken en dat om die reden de plaatsing van zonnepanelen in de Siriusstraat conform zaak 757867 en in andere vergelijkbare situaties zo snel mogelijk goedgekeurd moet worden’. Maandag 14 maart wordt de uitslag bekend gemaakt.

Net binnen