Raad van State geeft Weesp gelijk: afvalcontainers mogen in het centrum komen

Adri Klinkenberg
Weesp

Bewoners van de Hoogstraat en Gasthuissteeg in Weesp zijn er niet in geslaagd de komst van ondergrondse en bovengrondse afvalcontainers in het centrum van Weesp tegen te houden. Hun schorsingsverzoek daartegen is door de Raad van State afgewezen.

Het gaat om de eerste containers in het stadscentrum. Later dit jaar dient nog een bodemzaak tegen de plaatsing. Maar Regio Gooi en Vechtstreek mag nu al wel beginnen met de werkzaamheden.

De protesterende omwonenden vinden dat het hele historische centrum vrij moet blijven van centrale containers. Concreet gaat het de bewoners om de locatie tegenover de Nieuwstraat vlakbij het stadhuis. Daar mogen nu drie ondergrondse containers voor restafval en papier komen en een bovengrondse voor textiel. De centrumbewoners protesteerden ook tegen een bovengrondse container voor gft en etensresten (gfte) tegenover fort Ossenmarkt. De Raad van State zegt dat gezamenlijke containers tegenwoordig in het straatbeeld normaal zijn. Regio Gooi en Vechtstreek heeft beleidsruimte om de afvalinzameling op die manier te organiseren, aldus de uitspraak.

Net binnen