Liander en politie rollen ruim 600 hennepkwekerijen op in 2021

ANP Producties | Bron: ANP
Duiven

Netbeheerder Liander heeft vorig jaar samen met de politie 633 hennepkwekerijen ontdekt waarbij sprake was van energiediefstal. Daarbij is 31,9 miljoen kilowattuur (kWh) illegaal aan stroom afgetapt. Dit is bijna net zoveel als jaarlijks door 10.000 huishoudens wordt verbruikt.

Het aantal ontdekte hennepkwekerijen in het deel van Nederland waar Liander actief is (Gelderland, Flevoland, Friesland, Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland) ligt hoger dan in 2020. Er konden in 2021 bijna vijftig hennepkwekerijen meer opgerold worden dan in het voorgaande jaar, onder meer door "intensievere samenwerking met politie en gemeenten", aldus Liander.

Veel hennepkwekerijen maken gebruik van een illegale aansluiting op het elektriciteitsnet. Behalve dat dit verboden is, zijn veel van deze aansluitingen ook amateuristisch aangelegd, aldus Liander. "Hennepkwekerijen leiden tot zeer brandgevaarlijke en soms levensbedreigende situaties. Installaties die vaak wel tot 18 uur per dag aanstaan, hebben een grote kans op oververhitting met smeltende kabels, kortsluiting en elektrocutie tot gevolg." Ook voor omwonenden leveren de kwekerijen brandgevaar op, aldus de netbeheerder.

Volgens Liander is een hennepkwekerij te herkennen aan een permanent vreemde geur rond een pand, condensvorming op de ramen en continue verduisterde ramen en deuren.

Net binnen