Valse start voor rugbyers: ’t Gooi begint met verlies bij DIOK, Hilversum deelt punten met Eemland

Met name het broekje van ... (5) heeft het zwaar te verduren in deze scrum, die balbezit voor DIOK opleverde.© Foto Taco van der Eb

Piet van den Deijssel
Amersfoort

De start van de tweede fase van de ereklasse leverde voor de regionale rugbyclubs niet het het gewenste resultaat op. In de kampioenspoule ging ’t Gooi onderuit bij DIOK (22-15), terwijl Hilversum de punten deelde met Eemland: 26-26.

Hilversum had in de eerste fase van de competitie al nipt (en onnodig) verloren van de Amersfoorters en wist dus dat het niets cadeau zou krijgen. Eemland startte met veel balbezit en misten in de tweede minuut een strafschop. Weer twee minuten later liet Hunter Cowan zien hoe je zo’n buitenkansje wél uitpakt namens Hilversum (0-3), dat de bal daarna beter in bezit wist te houden en via Nick van Nieuwpoort - na een break van Wout Steenbeeke - de eerste try liet aantekenen. Cowan benutte bovendien de conversie: 0-10.

Nadat Johannes Joost de Koster de stand zelfs naar o-15 had getild, leek het gaatje gemaakt. Als gevolg van slecht takelen kon de thuisploeg via twee snelle aanvallen echter even zo vaak toeslaan: 14-15. Niettemin wist Hilversum nog voor rust weer uit te lopen naar 14-23, dankzij een try van Connor Tunks en opnieuw een benutte strafschop van Cowan.

Toch gaven de bezoekers, die het zonder hun tijdelijk vanwege privéomstandigheden in thuisland Australië verblijvende coach Marshall Milroy moesten stellen, het in de tweede helft nog bijna helemaal weg. Eemland brak na onnodig Hilversums balverlies door en kwam terug tot 19-23. Een blunder in de line-out zorgde er vervolgens voor dat Eemland nogmaals de trylijn haalde en zelfs een voorsprong nam: 26-23.

Het leek er even op dat Hilversum zonder punten huiswaarts zou keren, maar in de slotfase benutte Cowan nog een penalty voor 26-26. ,,We moesten vandaag tot het gaatje gaan’’, zag ook Inia Qereqeretabua, de prop uit Fiji die in Australië op het één na hoogste niveau speelde. ,,Down Under is het spel veel technischer, maar het enthousiasme en de vriendschap in ons team geeft meer beleving. En ook het leven hier in Nederland bevalt me erg goed.’’

Kopje onder

’t Gooi schoot zichzelf in de voet op bezoek bij DIOK, dat furieus begon. De Leidenaars profiteerden al snel van een slechte ingooi van de gasten bij de line-out. Na een rake strafschop aan beide kanten, waarbij Marc Mistou die voor de Naarders benutte, was de ruststand: 10-3. In de tweede helft kwam ’t Gooi via Matthew Jones, na een fraaie crosskick, dichterbij: 10-8. Het gemis van vier internationals, en met name smaakmaker Te Campbell, deed zich echter voelen bij de formatie van Gareth Gilbert, die DIOK opnieuw zag uitlopen naar 15-8.

’t Gooi gaf zich echter niet zomaar gewonnen, maar na een (vermoedelijk onterecht) afgekeurde try en een rode kaart voor Aublix Tawha leek het gedaan met de ploeg die de eerste fase afsloot als koploper. Desondanks zorgde Juan Aramburu voor evenwicht, maar wéér nam DIOK afstand: 22-15. In de slotfase kregen de bezoekers nog de kans om de stand gelijk te trekken, maar die werd in een ’pick and go’-spelletje vergooid met een voorwaarts bal.

Net binnen